Вчені виявили, що вживання картоплі не сприяє ожирінню і діабету

Несподівані висновки про користь для здоров'я картоплі.

Вчені констатують, що вживання картоплі в рамках здорової дієти може бути таким же корисним, як вживання бобових, інформує Ukr.Media.

Journal of Medicine Food повідомив про дослідження вчених, що представляють Центр біомедичних досліджень Пенінгтона. Ці фахівці провели експеримент, після закінчення якого ними зроблені несподівані висновки про користь для здоров'я картоплі. Крохмалистий овоч, що містить багато вуглеводів, нерідко рекомендується дієтологами тільки у дуже обмеженій кількості через ризики набору ваги і проблеми з підвищенням цукру у крові.

Автори нової роботи зробили висновок, що такі ризики виключаються, якщо картопля додається в здоровий або дієтичний раціон.

"Картопля багата важливими поживними мікроелементами і не збільшує ризик ожиріння і діабету", — заявили дослідники.

У експерименті взяли участь кілька десятків людей віком від 18 до 60 років. Усі вони мали вагу або ожиріння, а також мали резистентність до інсуліну. Усі вони були відпрацьовані на групи, і у кожній учасники дотримувалися власних харчувань з великою кількістю овочів і фруктів. Але у першій групі 40 відсотків м'яса у звичному для людей раціоні замінювали бобові — квасоля та горох. У другій м'ясо замінювалося відвареною у шкірці та охолодженою картоплею.

"Результати показали, що картопляна дієта і дієта з переважанням квасолі і гороху однаково корисні для організму і фактично не мають істотної різниці для здоров'я", — повідомив Journal of Medicine Food про підсумки випробувань.

Вчені зазначають, що картопля часто незаслужено демонізується. За їх словами, охолоджена відварна картопля стає джерелом резистентного крохмалю, що виконує функцію пребіотика: її поїдання сприятливо позначаєте на стані кишкової мікрофлори, імунітету, підтримує активний обмін речовин.

Фахівці підкреслюють, що виникненню проблем зі здоров'ям сприяє не вживання картоплі як такої, а той факт, що її любителі ігнорують багато здорових норм у своєму харчуванні.

Источник