Чи варто виключити білий рис з раціону, через шкоду для здоров’я

В чому користь білого рису.

Рис не даремно є одним з найпоширеніших злаків у всьому світі. Він дуже універсальний — з ним можна їсти будь-який білок, а нейтральний смак дозволяє створювати найцікавіші комбінації. Однак, білий рис відомий, як джерело "поганих" вуглеводів і порожніх калорій. Чи варто повністю відмовлятися від нього?

Однією з причин, чому білий рис отримав таку славу, є те, що його часто порівнюють з менш обробленим побратимом — бурим рисом. Так, в ньому вдвічі більше клітковини та інших поживних речовин, але це ще не привід скидати його оброблену версію з раціону, інформує Ukr.Media.

Білий рис — це джерело цілком нормальних вуглеводів. Вони є головним паливом для вашого організму. Деякі сорти білого рису навіть збагачені вітамінами групи В: згідно з дослідженнями, майже всі вітаміни цієї групи беруть участь як мінімум в одному етапі системи виробництва енергії в клітині.

Виявилося, що вживання білого рису може бути корисним для здоров'я кісток. Одна з особливих поживних речовин, що сприяє здоров'ю кісток, марганець, якраз майже не вимивається з білого рису. Для кращого ефекту краще його їсти з вітамінами B, C і E — він допомагає їх засвоювати.

Одне велике дослідження за участю понад 39 000 чоловіків і понад 157 000 жінок показало, що вживання більше п'яти порцій білого рису в тиждень призводить до підвищення ризику розвитку діабету 2 типу. Це ж дослідження показало, що вживання більшої кількості бурого рису пов'язане з потенційним зниженням ризику розвитку діабету 2 типу.

Хоча білий рис містить менше миш'яку, ніж коричневий, все ж важливо не вживати його забагато і урізноманітнити свій раціон. У дослідженні зазначається, що серед зернових з більш низьким вмістом миш'яку варто спробувати амарант, кіноа, булгур і фарро.

Підсумок: білий рис може бути легкодоступним і недорогим способом отримати здорову порцію поживних речовин та енергії у свій день. Однак важливо вживати білий рис помірно і збалансувати його іншими цільнозерновими.

Источник