Корисні властивості ягоди ірги: що з неї можна приготувати і як часто слід їсти

Ягоди ірги мають різні корисні властивості і з неї можна готувати цікаві страви.

Корисні властивості ягоди ірги можуть покращувати самопочуття людей, а також лікувати деякі захворювання, але про такі можливості рослини мало хто знає. Хоча люди вже багато років покращують самопочуття за допомогою рослин, трав і ягід, інформує Ukr.Media.

Чим корисна ягода ірга

У складі ягоди ірги знаходиться безліч корисних вітамінів і мікроелементів, наприклад, фітостерини, які відповідають за зміцнення судин, а також запобігають появі тромб. За оптимальну роботу кишечника і шлунка відповідають пектини, що містяться в ірзі, також вони покращують кровообіг в мозку. Вітамін С допомагає організму позбавлятися інфекцій, а також покращує імунітет.

Слід зауважити, що вітамін Р досить рідко знаходиться в складі харчових продуктів, тому часто його рекомендують приймати, як біологічну добавку. Але ягода ірга має даний вітамін в складі, що забезпечує підвищені корисні властивості ягоди. Також дана ягода має невелику калорійність, тому її часто використовують при призначенні дієт для зниження маси тіла.

Що можна приготувати з ягоди ірги

Під час використання ягоди ірги, як засобу народної медицини, часто роблять відвари ще й з кори куща, а також його листя. Настоянки з ірги робляться під час використання спирту або горілки, але при індивідуальній непереносимості можна замість алкоголю використовувати чисту питну воду.

Для приготування настоянки з ірги необхідно в каструлю помістити 3 — 5 столових ложок сушених ягід і залити їх двома склянками рідини, горілки або гарячої води. Якщо при приготуванні використовується горілка, то настоювати напій необхідно не менше трьох днів, а якщо окріп — від 3 до 5 годин. Після того, як настоянка буде готова необхідно процідити напій через сито, щоб позбавити його від дрібних частинок ягід.

Дану настоянку необхідно приймати по одній столовій ложці тричі на день. Якщо в приготуванні напою використовується горілка, то приймати настоянку необхідно після їжі, а якщо вода, то перед прийманням їжі.

Також з ірги можна приготувати сік, який зможе втамовувати спрагу, а також наповнювати організм необхідними вітамінами. Для цього необхідно ретельно промити ягоди і зробити з них пюре за допомогою блендера або вилки. Можна додати сік вишні, так як в ірзі міститься багато цукру і сік з одного цього продукту може вийти занадто солодким. Далі необхідно суміш розігріти, але не кип'ятити, а після закатати в стерильні банки.

Скільки рекомендується з'їдати ягід ірги в день

Ягода ірга є їстівним продуктом, тому вживати її можна в будь-якому вигляді. Дітям до чотирьох років дана ягода протипоказана, так як в її складі знаходиться безліч алергенних речовин, які можуть негативно вплинути на здоров'я дитини.

Доросла людина може їсти ягоду іргу в прийнятних кількостях, як, наприклад, вишню. Декількох жмень в день буде достатньо. Також можна морозити іргу на зиму, так як після розморожування ягода не втрачає своїх корисних властивостей.

Источник