Вчені довели, що продовжити своє життя людина може за допомогою приготування їжі власноруч

Приготування їжі власноруч позитивно відбивається на тривалості життя людини.

Самостійне приготування їжі захищає від стресу і продовжує життя, інформує Ukr.Media.

За словами вчених, схильність до довголіття багато у чому залежить від якості життя людини. Наприклад, високий рівень стресу здатен скоротити наше існування у світі майже на три роки. Згідно з дослідженням Національного інституту охорони здоров'я та соціального забезпечення, у чоловіків надмірний стрес є навіть більш вагомим фактором скорочення тривалості життя, ніж відсутність фізичних вправ.

Своєю чергою, психотерапевти констатують, що існує досить простий "кулінарний" спосіб продовження життя саме за рахунок скорочення стресу. Цей спосіб — самостійне приготування їжі.

Експерти пояснюють, що приготування їжі передбачає ряд дій (подрібнення, нарізування, перемішування і т. д.), а також певну зосередженість, завдяки чому людина мимоволі перемикається, відволікається від проблем або переживань — у цьому сенсі приготування їжі діє так само, як медитація. За словами фахівців, під час такої діяльності заспокоюється парасимпатична нервова система — цьому сприяє вивільнення нейромедіатора дофаміну. Як наслідок, виникає певний ритм серцебиття, виникає ефект заспокоєння, розслаблення. У підсумку, поліпшується загальний психоемоційний стан.

"Приготування їжі власноруч позитивно впливає на самопочуття і психічне здоров'я, це гарний спосіб розслабитися і відволіктися від проблем минулого робочого дня, досягти умиротворення, підвищити настрій і надалі легко заснути", — стверджують психотерапевти.

У якості інших способів позбавлення від стресу фахівці називають наявність соціальних контактів і підтримання дружнього спілкування, а також фізичні вправи.