Ці 7 корисних продуктів можуть покращити здоров’я психіки людини

Здоров'я психіки людини може стати кращим завдяки певним продуктам.

Збільшення кількості досліджень показує, що поліпшення якості харчування може мати значний вплив на психічне здоров'я людей, інформує Ukr.Media.

Гарвардський дієтолог і психіатр, доктор Ума Найду розповіла в інтерв'ю, що раціон людини є важливою частиною психічної рівноваги і може посилювати або послаблювати почуття напруги і занепокоєння, неврози, напади паніки. Здоров'я мозку залежить від того, що ми їмо, підкреслює вчений.

Багато людей думають про їжу з точки зору їх талії, але це також впливає на психічне здоров'я. Вісь кишківник-мозок дійсно існує, ці два органи походять з одних й тих самих клітин ембріона і залишаються пов'язаними протягом усього життя за допомогою широко обговорюваного блукаючого нерва — основного компонента парасимпатичної нервової системи, яка спостерігає за широким спектром найважливіших функцій організму, включаючи контроль настрою, імунну відповідь, травлення і частоту серцевих скорочень, пояснює доктор Найду.

"Їжа також може впливати на стан мікробіома, а деякі види кишкових мікробів пов'язані з більш високими показниками депресії. Серотонін, який регулює настрій, також тісно пов'язаний з кишківником: лише п'ять відсотків серотоніну вашого тіла виробляється у мозку, а решта виробляється, зберігається і активно діє у кишкіівнику", — говорить Ума Найду.

Продукти, які корисні для мозку і психічного здоров'я

Листова зелень

Згідно з дослідженням, яке було опубліковане журналом Neurology, щоденне вживання навіть однієї порції листових зелених овочів уповільнює вікове зниження когнітивних функцій.

Різнокольорові фрукти і овочі

Вчені констатують, що сполуки, які містяться у складі червоного перцю, чорниці, броколі, баклажанів, можуть пригнічувати запалення нервової тканини, покращувати пам'ять, сон, настрій. Також дуже корисним є авокадо: його жири сприяють засвоєнню фітонутрієнтів з інших овочів.

Морська риба, морепродукти

Сардини, оселедець, мідії, тріска, водорості та інші морепродукти є джерелами жирних кислот омега-3 з довгим ланцюгом, які необхідні мозку. Споживання їх у достатньої кількості пов'язане з поліпшенням пам'яті і здібностей до навчання, підвищенням швидкості когнітивних функцій.

Горіхи, боби і насіння

Вони багаті на рослинний білок і клітковину, допомагають знижувати рівень цукру і холестерину у крові, що є важливим для гарного здоров'я мозку.

Спеції і трави

Дослідники виявили, що гвоздика, кориця, мускатний горіх, куркума, імбир та інші спеції містять поживні речовини, які покращують якість пам'яті, знижують стрес, поліпшують сон.

Ферментовані продукти

Корисні бактерії, що складають мікробіоту нашого кишківника, активно розвиваються за умови споживання таких продуктів. Нагадаємо, ферментованими є сир, пахта, йогурт, квашена капуста, кефір, кисломолочні напої, чайний гриб, кімчі.

Темний шоколад і какао

Наявні дані говорять, що люди, які регулярно їдять темний шоколад, на 70 % знижують ризик появи у себе симптомів депресії. Позитивний вплив цього продукту на мозок пояснюється дією флавонолів, що містяться у какао.

Источник