Чому не можна залишати ополоник в каструлі з супом: раціональні причини та прикмети

Звичка багатьох господинь, яка вкорінилася роками.

Для багатьох господинь, залишений в каструлі з супом ополоник — привід для роздратування або навіть сварки в родині. Але не кожен може обґрунтувати те, чому не можна залишати ополоник в посуді з готовою їжею, інформує Ukr.Media.

Виявляється, на це є як раціональні причини, так і народні забобони.

Раціональні причини, які забороняють залишати ополоник в каструлі

Ополоник, що стирчить з каструлі, виглядає досить дивно і неестетично. Здавалося б, які ще проблеми тут можуть бути? Згідно з дослідженнями, черпак, залишений в каструлі з супом, може нести серйозну загрозу здоров'ю людини. І ось чому це відбувається:

Розвиток бактерій

Погано закрита кришка каструлі пропускає зайве повітря, і страва стає ідеальним місцем для розвитку сторонніх мікроорганізмів, які швидко зіпсують страву і можуть викликати отруєння.

Неякісний матеріал

Ополоник може бути виготовлений з матеріалу, який містить токсичні речовини і важкі метали. Довге знаходження черпака в супі і його нагрівання сприяє активному виділенню небезпечних для здоров'я речовин.

Перенесення мікробів

Під час наливання супу в тарілки ополоник стосується різних поверхонь і зберігає на собі частину мікробів. Не всі вони є небезпечними, але при довгому знаходженні в рідині можуть зіпсувати готовий продукт.

Цвіль

Її мікрочастинки можуть міститися на різних поверхнях і при попаданні в суп, отруюють його і стають причиною отруєння або дисбактеріозу.

Якщо раціональні доводи вас не переконали, звернемося до народних прикмет.

Що кажуть народні прикмети про черпак в каструлі

Народна мудрість говорить, що залишений в супі ополоник може привести до серйозних сварок і непорозуміння в сім'ї. Але невже причина розладу між рідними криється саме в черпаку? Природно, проблема набагато глибше.

Вважається, що хороша господиня ніколи не залишить ополоник в каструлі з супом. Це повір'я пішло з тих часів, коли на кухні змагалося кілька поколінь, і більш досвідчена свекруха завжди знаходила за що посварити молоду невістку. Залишений в каструлі ополоник був лише приводом, щоб висловити молодій господині своє невдоволення.

Крім того, люди давно помітили, що забутий в супі ополоник сприяє швидкому псуванню їжі. Раніше до продуктів ставилися набагато дбайливіше, адже добувалися вони з великими труднощами, і допустити викидання їжі було неприпустимим марнотратством. Тому господині намагалися прибрати черпак з супу якомога швидше.

Реальні рекомендації господиням, пов'язані з ополоником

Якщо ви хочете, щоб ваша їжа завжди була смачною і свіжою, сім'я ситою, а посуд цілим, дотримуйтеся нескладних правил в догляді за ополоником і зберігання їжі.

По-перше, прочинена кришка завжди буде сприяти проникненню сторонніх запахів, які заполонять кухню або холодильник, і навіть можуть вбратися в сам ополоник. Тому черпак відразу ж потрібно дістати з каструлі, вимити і витерти насухо.

По-друге, яскравий борщ, а також велика кількість спецій будуть впливати на пігментацію матеріалу, з якого зроблений ополоник, особливо якщо це світлий пластик. Ну, а пошкоджений, подряпаний ополоник краще взагалі викинути.

І, звичайно ж, ополоник для частого використання повинен бути виготовлений з якісних матеріалів. Найчастіше досвідчені господині вважають за краще жаростійкий нейлон або нержавіючу сталь.

Источник