Чому лікарі не рекомендують їсти сало малюкам та людям віком від 70 років

Кому і чому не можна вживати сало.

Цей смачний та корисний продукт вживати можна не всім. Так, свиняче сало (та інші його види) не варто вживати дітям до 3 років та людям старших за 70 років. Все-таки це досить щільна їжа, концентрат жирів, який потребує активності, зрілості ферментів, нормальної роботи жовчного міхура, інформує Ukr.Media.

У малюків травлення ще недосконале, а у людей похилого віку нерідко є проблеми з жовчовиділенням. При перетравленні сала йде підвищене навантаження на підшлункову залозу та печінку, можливі неприємні відчуття та нетравлення.

З цієї причини сало протипоказане:

  • якщо є загострення гастриту,

  • людина страждає на гострий панкреатит, холецистит,

  • при виразковій хворобі дванадцятипалої кишки чи шлунку.

Можливі загострення, погіршення стану, нудота, нездужання.

При цьому у складі сала міститься велика кількість цінних жиророзчинних вітамінів — це А, Е, D. Причому вони добре засвоюються в комбінації з жирами. Також сало містить досить багато арахідонової кислоти — ця незамінна жирна кислота «включає» імунну відповідь нашого організму на віруси та бактерії, бере участь у обміні холестерину.

З погляду здорового харчування максимальну користь може лише принести солоне сало, бо воно не піддається тепловій обробці, на відміну від інших видів (копчене, варене, смажене).

До речі, не можна поєднувати сало з молоком та молочними продуктами. Їх варто вживати в різні години. Кількість ферментів, що розщеплюють молоко у кишечнику, з віком зменшується. Тому перетравлення молока стає для організму тяжкою роботою.

Источник