Ці кілька небезпечних поєднань продуктів насправді можна спокійно вживати

Не усі небезпечні поєднання продуктів насправді є такими.

Протягом тисячоліть людство накладало табу на певні поєднання інгредієнтів, але зараз наука достатньо просунулася вперед, щоб легко пояснити, як насправді взаємодіють речовини (і навіть продукти) — на молекулярному рівні, інформує Ukr.Media.

Деякі продукти краще подавати і їсти окремо: і справа часом не просто у смаковій, але у харчовій (читаємо: хімічній) несумісності. Правда, багато з подібних "небезпечних" комбінацій — плоди забобонів, які закріплювалися століттями. Упередження складаються й на хвилі зростання популярності блогерства і кількісного збільшення джерел інформації про здоровий спосіб життя — часто неточної бо взагалі недостовірної. Про те, де істина, а де — брехня, і які поєднання краще не віддавати на переробку своєму травленню — розповідаємо більш детально.

Молоко і лимон

Якщо додати у тепле молоко лимонний екстракт, воно швидко згорнеться. Причина прихована у казеїні — білку, який випадає в осад, коли кислота лимонного соку підвищує рівень кислотності молока. Через це воно й згортається. Цей процес відбувається повільніше, якщо додавати лимон в охолоджене молоко. Саме тому ми можемо насолоджуватися такими смаколиками, як лимонне морозиво і лимонно-кремовий пиріг.

Власне згорнуте молоко не становить особливої небезпеки, якщо лише це не виробничий брак. Крім того, не забуваємо, що молоко навмисно доводять до такого стану, щоб зробити сир і йогурт. А їх споживання вже давно вийшло на масовий рівень.

Уникати чи ні

Радимо уникати страв з поєднанням лимона і молока, якщо кожен з продуктів викликає занепокоєння, або у разі, якщо молоко згорнулося через виробничий брак.

М'ята і газовані напої

У інтернеті є поширеною інформація про те, що суміш м'яти й содової дає смертельну дозу ціаніду. Однак це абсолютно ненауковий аргумент, який заснований швидше на спробі пояснити ефектну хімічну реакцію, яка відбувається під час змішуванні содової і м'яти.

Класичний експеримент з Coca-Cola і Mentos — найкраща її ілюстрація. І смертей від цієї "запальної" суміші поки не траплялося. Єдине, чого можна побоюватися — це біль у животі або (у найгіршому випадку) блювотний рефлекс.

Уникати чи ні

Це може викликати дискомфорт, але не вимагає виділення особливих протипоказань. Якщо вам подобається смак м'яти у газованій воді, то у магазинах знайдеться не один десяток брендів, які готові задовольнити ваш смак. Для приготування за домашніх умов найпростіше буде обзавестися баночкою м'ятного сиропу.

Фрукти з іншими продуктами

Стосовно цього поєднання є багато міфів, але здебільшого вони зводяться до наступної думки: фрукти перетравлюються швидко, у той час як інші продукти — значно довше, а, залишившись позаду з залишками їжі, фрукт може просто заграти. Ця теорія є основою поширеної практики: люди починають їсти фрукти лише окремо і лише у тому разі, якщо не будуть їсти навіть кілька годин після цього.

Хоча цукор розщеплюється досить швидко, рослинні волокна, на які багаті фрукти, вимагають більш довгого проміжку часу і тому уповільнюють процес всмоктування цукру у кров (водночас контролюючи його нормальну концентрацію). Перекус, наприклад, з йогуртом і фруктом безумовно сповільнить перетравлення, але у жодному разі не зупинить його. А кислотне середовище шлунку за своєю природою протилежне нормальним умовам для здійснення повноцінного бродіння. Як ви зрозуміли, теорія несумісності фруктів з іншими продуктами є помилковою.

Уникати чи ні

Робити цього не варто: фрукти стануть відмінним доповненням до доброї половини ваших улюблених страв. Вони відмінно поєднуються з хлібом, білковими продуктами та іншими фруктами й овочами у складі салатів.

Молочні продукти і риба

Деякі народи переконані, що поєднання риби з будь-яким молочним виробом підвищує ризик розвитку вітіліго (порушення пігментації шкіри). Тепер трохи наукової інформації з цього приводу.

Вітіліго — результат масової смерті клітин, що відповідають за генерацію меланіну (хоча причини цього процесу ще не до кінця вивчені медиками). Збій у роботі імунної системи, серйозний сонячний опік або генетика — усе це, але ніяк не харчовий фактор, розглядається у якості можливих причин виникнення вітіліго, а поєднання молока і риби поки не знайшло жодного науково обґрунтованого протипоказання до споживання (стосовно розвитку вітіліго вже точно).

Уникати чи ні

Молоко є у складі багатьох вишуканих рибних страв. Уникати такої комбінації необхідно лише у разі індивідуальної непереносимості.