Лікарі розповіли, яку їжу брати із собою в офіс

Це позначиться на продуктивності, здоров'ї та психологічному стані.

Під час робочого дня перекушувати булочками або не їсти зовсім — така собі ідея, яку не схвалюють лікарі. За їх словами, обід — основне приймання їжі, на яке припадає 30-40% добового калоражу, тому до нього варто ставитися серйозно і готувати його заздалегідь, інформує Ukr.Media.

Експерти зазначили, що половину страви повинні займати відварні, парені, запечені або свіжі овочі. У них повно вітамінів, мікроелементів і клітковини, яка прискорює метаболізм і нормалізує роботу кишечника. А броколі, кольорову або брюссельську капусту і кабачки можна навіть людям з проблемним шлунково-кишковим трактом.

Замість овочевого гарніру можна настругати салатик з томатів, перцю, огірків, шпинату та іншої зелені. Заправити його можна нежирною сметаною, грецьким йогуртом або чайною ложкою оливкової олії. У ній повно омега-6 кислот, які незамінні для серця, волосся, шкіри і нігтів.

Чверть порції потрібно відводити під білок — головний будівельний матеріал в організмі. До того ж він довго перетравлюється і не дає швидко зголодніти. Рибу і морепродукти краще залишити для дому, інакше колеги спасибі вам не скажуть. Зате курку, індичку або кролика можна брати сміливо. Можна навіть іноді побавити себе яловичиною або свининою. Хорошою альтернативою стане омлет, його навіть можна гріти в мікрохвильовці — він не розлетиться, як яєчня.

Чверть страви, що залишилася, повинні займати вуглеводи, які ні на що не можна замінювати. Вони дають енергію виконати всі завдання на роботі, дожити до вечора і дістатися до дому. Найкраще підійдуть складні вуглеводи — наприклад, крупи (гречка, бурий і білий рис) або макарони з твердих сортів пшениці.

Ще вуглеводів і білків повно в бобових — наприклад, сочевиці, горосі, квасолі. Однак вони сприяють утворенню газів, тому, якщо є схильність до цього, краще обійтися старими добрими макарончиками.

Крім повноцінного обіду, потрібно взяти пару перекусів, які дозволять втамувати голод і контролювати себе під час обіду і вечері. Упор краще зробити на овочі і фрукти, сир без добавок. Горіхи теж підійдуть, тільки варто пам'ятати, що вони дуже калорійні, тому норма — не більше 10-12 штук.

А про що точно краще забути в офісній культурі, так це про булочки, печиво та інші прості вуглеводи. Так, вони смачні і дають миттєвий сплеск енергії, зате потім залишають дуже голодними і втомленими. Якщо солоденького все-таки хочеться, то можна замінити продукти зі стоп-списку дозволеними — наприклад, сухофруктами, натуральною пастилою або парою кубиків гіркого шоколаду.

При цьому для здоров'я важлива не тільки якість їжі, але і її регулярність — тобто всі прийоми їжі повинні бути в той самий час день у день. Такий розпорядок допомагає роботі організму, метаболізм працює як годинник, а їжа краще засвоюється.

Источник