Дієтологи назвали фрукти і овочі, які найкраще їсти зі шкіркою

Шкірка містить необхідні організму вітаміни та клітковину.

Ківі, яблука, баклажани і деякі інші продукти найкраще їсти зі шкіркою, тому що в ній міститься більше клітковини і корисних мікроелементів. Про це розповіли лікарі-дієтологи, інформує Ukr.Media.

За словами експерта, в шкірці ківі міститься на 50% більше клітковини. Також дієтологи нагадали, що в цьому продукті присутня рекордна кількість вітаміну С — 200% від добової норми в одному плоді. І найбільше його знаходиться якраз в шкірці. Тому ківі краще їсти неочищеним.

Крім того, не варто знімати шкірку і з картоплі. У шкірці картоплі, крім клітковини, міститься досить багато кремнію. Це той самий мікроелемент, який важливий для відновлення нігтів і волосся в нашому організмі, — підкреслили лікарі.

Винятком з цього правила є кінець зими. Ближче до лютого картоплю обов'язково потрібно чистити, тому що в цю пору року в шкірці може накопичуватися соланін. Дана речовина є токсичною для людського організму. Вірна ознака його присутності в картоплі — зелений колір шкірки, зазначили фахівці.

Ще один продукт, який потрібно вживати в їжу разом зі шкіркою, — баклажани. Річ у тім, що багато овочів накопичують антиоксиданти саме в ній.

Тому шкірка у різних овочів і фруктів буває різних кольорів. Такий фіолетовий колір (шкірки баклажанів) говорить про високий вміст антоціанів. Це ті антиоксиданти, які захищають наш організм від окисного пошкодження, в якійсь мірі допомагають у профілактиці процесів старіння, навіть відзначається їх важлива роль в профілактиці онкологічних захворювань.

Не слід очищати від шкірки і яблука. Якщо вживати фрукти разом з нею, то можна отримати більше вітаміну С.

Якщо ми візьмемо одне середнє яблуко, зі шкіркою воно буде містити близько восьми міліграмів вітаміну C, а без шкірки — тільки шість. Те ж саме стосується клітковини: в шкірці її буде удвічі більше, ніж в м'якоті. Це дуже важливо для нормальної роботи кишечника, — розповіли дієтологи.

За їх словами, багато досліджень показують, що достатня кількість клітковини допомагає регулювати рівень холестерину в організмі. Це важливий фактор, особливо для людей старшого віку, вказали експерти.

Інший продукт, який не потрібно чистити, — огірки. В їх шкірці теж міститься багато клітковини, вітаміну С і калію.

Саме шкірка огірка має зелений колір, а це ознака присутності в ній хлорофілу. Хлорофіл — потужний антиоксидант, деякі його як біодобавку купують в аптеках. А насправді досить їсти огірки зі шкіркою, щоб отримувати вже хорошу порцію хлорофілу.

За словами лікарів, хлорофіл відноситься до ряду антиоксидантів, які регулюють різні процеси в організмі, в тому числі борються з вільними радикалами, тобто знижують внутрішні запалення.

Це профілактика різних захворювань, в тому числі онкологічних, збереження молодості і в цілому гарного самопочуття, — підсумували дієтологи.

Источник