Які продукти продовжать дорожчати в Україні » Экономика | Ekonomist

В Україні фіксується подорожчання продуктів харчування, зокрема вартість стандартного набору овочів для приготування борщу у січні 2022 року більш ніж удвічі перевищила показник січня минулого року, повідомляється на сайті Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» (ІАЕ) у вівторок.

Крім того, на початок січня середня вартість капусти білокачанної зросла порівняно з жовтнем-2021 на 54% — до 12,09 грн/кг, цибулі ріпчастої — на 26%, також до 12,09 грн/кг, моркви — на 11% , до 9,98 грн/кг, картоплі – на 1%, до 8,76 грн/кг.

За даними експерта ІАЕ Інни Сало, подорожчання продуктів харчування спричинене скасуванням тарифних пільг у січні 2021 року, що призвело до зростання тарифів на електроенергію минулого року на 36,6%, водопостачання (+10,9%), водовідведення (+17,3) %). На зростання цін на продукти вплинуло також зростання плати за оренду приміщень, рівня заробітної плати працівників та транспортних витрат.

«Ціни на тепличні овочі в Україні можуть різко зрости в зимово-весняний період 2022 року. Ціновий стрибок передбачається настільки відчутним, що для великої кількості українських споживачів з низьким рівнем доходів свіжі помідори, огірки та перець у цей період будуть практично недоступні», — цитує ІАЕ свого експерта.

За даними установи, вартість м’яса птиці (тушки курячої) зросла з січня-2021 на початок січня-2022 на 26,6% — до 70,82 грн/кг, сала — на 19,8%, до 90,24 грн/кг , свинини – на 6,8%, до 123,75 грн/кг. За прогнозами вчених ІАЕ, тенденція до підвищення цін на основні види м’яса збережеться у першому півріччі 2022 року та становитиме 15-20%.

Крім того, станом на січень 2022 року середня ціна 1 кг хліба становить 30,65 грн, що перевищує показники січня минулого року на 23%. За даними ІАЕ, подорожчання енергоресурсів призвело до збільшення їхньої частини у собівартості хлібобулочних виробів з 5-7% до 15-20%, що з урахуванням інфляційного фактора призведе до подальшого їх подорожчання на 10-25%.

Гречана крупа на початку січня 2022 року проти відповідного періоду минулого року подорожчала на 27,6% — до 47,77 грн/кг, ячна — до 15,80 грн/кг (+21,7%), пшоняна — до 18,42 грн /кг (+5,2%), ця тенденція зберігатиметься і надалі.

Крім того, стрімке зростання вартості соняшникової олії в 2021 році склало 85%, досягнувши на початку січня 2022 року позначки в 61,5 грн/л, і очікується її подальше подорожчання в серпні 2022 року приблизно на 20% — до 75 грн/л.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів 12 січня доповнив список продуктів харчування з обмеженою максимальною 10%-ю націнкою при роздрібній торгівлі.

Актуальний перелік продуктів з держрегулюванням торгової націнки державою включає хліб пшенично-житній, батон, крупу гречану, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого ґатунку, вермішель вітчизняного виробництва з муки вищого гатунку, молоко пастеризоване жирністю 2,5%, олія соняшникова, яйця курячі С1, тушку курячу та масло вершкове жирністю 72,5%.

Максимальна роздрібна націнка на зазначені продукти встановлюється на рівні не більше 10% оптово-відпускної ціни з урахуванням рекламних, маркетингових, логістичних послуг, послуг з підготовки, обробки, упаковки та інших послуг, пов’язаних із реалізацією кінцевого споживача.

Європейська бізнес-асоціація минулого тижня попросила уряд і профільні міністерства скасувати 10%-не обмеження націнки на низку соціально значущих продуктів харчування, або перенести її дію мінімум до 1 березня через негативний вплив обмежень на роботу роздрібної торгівлі. Бізнес-спільнота також вимагає пояснити представникам ритейлу порядок застосування цієї націнки.

Источник