Лавровий лист в кулінарії: як отримати від прянощі не тільки аромат, а й користь

Як потрібно використовувати лаврушку.

Лавровий лист активно використовується в кулінарії. Але, якщо порушити технологію його додавання, в їжі може з'явитися гіркота і неприємний аромат, інформує Ukr.Media.

Тому слід розібратися, як використовувати лавровий лист в кулінарії.

Навіщо додавати лавровий лист

Сучасні господині рідше використовують лавровий лист, віддаючи перевагу спеціям і різним добавкам.

Лавровий лист — це не тільки спеція, але і корисний продукт. Можна виділити кілька позитивних властивостей лаврового листа:

  • покращує апетит;
  • підтримує роботу травної системи;
  • очищає організм від токсинів;
  • активізує травлення;
  • нормалізує рівень цукру в крові;
  • знижує рівень холестерину.

Таку спецію є сенс використовувати тільки для тих страв, які проходять термічну обробку.

Річ у тім, що лавровий лист розкриває свій смак і аромат тільки при високій температурі. Намагаючись його додати в інші страви, можна тільки зіпсувати смак.

В які супи можна додавати

Без лаврового листа складно уявити багато супів. Але, бувають супи, в яких його застосування розумним назвати не можна:

  • Рибний. Винятки стосуються супів, в яких присутня гіркота, тоді лавровий лист стане доповненням.
  • Молочний. Поєднання лавра і молока — це неприпустимо.
  • Грибний. Лавровий лист може спотворювати смак грибів, цей момент необхідно чітко засвоїти.
  • Курячий. Лавр може перебивати аромат своїм різким запахом.

З обережністю слід застосовувати лавровий лист в супах, зварених на овочевому бульйоні.

Коли додавати лавровий лист

Час додавання спеції — це привід для дискусії. Можна згадати кілька основних порад:

  • якщо суп наваристий, лист потрібно класти за 10 хвилин до готовності;
  • у рідкий суп лист додають за 5 хвилин до закінчення приготування;
  • якщо йдеться про наваристий м'ясний бульйон, лавровий лист можна додавати за 15 хвилин до приготування.

Коли суп зваритися, його потрібно накрити кришкою, почекати кілька хвилин, а після витягнути лавровий лист. Якщо цього не зробити, він почне передавати гіркоту і зіпсує смак страви.

Навіщо додавати в пельмені

Пельмені — це одна з найпростіших і популярних страв. Їх приготування забирає зовсім небагато часу, а багато хто навіть не додає сіль, вважаючи, що в м'ясі її досить. Лавровий лист — це відмінне доповнення до пельменів.

Лавровий лист покращує процес травлення, а якщо говорити про пельмені, то така властивість є ключовою. М'ясо і тісто — це «важкі» продукти для організму. Додавання такої спеції трохи знизить навантаження на організм.

Також варто додавати спецію тим, хто любить їсти пельмені з бульйоном. Додатково можна додати: чорний перець, сіль і різні прянощі. Лист краще додавати за 5 хвилин до приготування.

Источник