Вчені довели, що чорний чай є фактором ризику розвитку раку у людей

Чорний чай варто вживати з обережністю через ризик розвитку раку.

Останні дані свідчать про те, що у всьому світі час очікування направлень для лікування раку досяг безпрецедентно високого рівня. Це спонукало органи охорони здоров'я підвищити обізнаність про симптоми та профілактичні заходи, щоб пом'якшити удар у найближчі роки. Дослідження показали, що хвороба може бути пов'язана з дієтичними факторами, інформує Ukr.Media.

Один напій, який часто рекламують за його антиоксидантну активність, пов'язаний з раком.

Існує поширена думка, що чорний чай може знизити ризик розвитку декількох видів раку, забезпечуючи захист від вільних радикалів.

Однак більша частина доказів таких тверджень отримана у результаті досліджень на тваринах, і лише деякі експерименти продемонстрували аналогічні ефекти у людей. Крім того, у декількох дослідженнях, проведених на людях, результати показали, що чорний чай "не знижує ризик розвитку раку молочної залози або будь-якого іншого типу раку".

Фактично, дослідження визначило, що чорний чай є значним фактором ризику розвитку раку молочної залози.

Метааналіз розглянув сорок одне проспективне дослідження, у якому взяли участь понад три мільйони людей, 49 103 з яких страждали на рак.

"Аналіз підгруп показав, що збільшення споживання чорного чаю до трьох чашок на день було значним фактором ризику розвитку раку молочної залози".

Висновки пізніше були підкріплені дослідженням, яке включало метааналіз 13 статей, присвячених впливу споживання зеленого і чорного чаю.

Було зроблено висновок, що дані виявили можливий стимулюючий вплив чорного чаю на рак молочної залози. Результати також були відтворені у великому проспективному дослідженні, проведеному у Нідерландах, у якому спостерігалося збільшення ризику розвитку раку молочної залози серед споживачів п'яти і більше чашок на день.

Источник