Як «взятися за розум» і змусити себе працювати

Є кілька дієвих рекомендацій.

Змусити себе "взятися за розум" і зайнятися справою буває непросто. Але є кілька дієвих рекомендацій, які виведуть вас з глухого кута, інформує Ukr.Media.

Чому так складно перестати лінуватися і прокрастинувати? Є кілька найпоширеніших причин, в яких варто розібратися, щоб успішно вийти з скрутного становища.

Відсутність мотивації

Йти на нелюбиму роботу, братися за обридлі справи, від яких давно не горять очі і тільки опускаються руки. Від таких думок пропаде будь-яка мотивація до дій.

Що робити?

1. Не завмирайте, чекаючи біля моря погоди. Якщо робота не подобається зовсім — задумайтеся про зміну діяльності, а на нинішньому місці запасіться ресурсами — навичками і фінансами для майбутніх змін. Без першого кроку до мети прийти не вийде.

2. Згадайте, що вас надихає. Зв'яжіть це з вашою діяльністю. Не ув'язуйте в одному і тому ж рутинному графіку.

3. Не зав'язуйте на мотивації всю свою діяльність. Порада парадоксальна, але ефективна. Щоб повернути мотивацію, не чекайте, що вона "впаде з неба", і ви раптом запалили жагою діяльності. Замість того, щоб чекати припливу ентузіазму (а звідки йому взятися, якщо справи не в кращому стані?) попрацюйте над самодисципліною.

Проблеми з самодисципліною

Незібраність, інфантильність і небажання щось змінювати в житті, бути за нього відповідальним — часті наслідки банальної відсутності витримки і сили волі. Але всі ці якості можна в собі виховати.

Що робити?

1. Ставте собі чіткі межі. У годинах, витрачених на справи (я не зроблю перерву, поки не відпрацюю ці 2 години), або в результатах (ніякого перекуру, поки не буде дописаний мій звіт).

2. Тренуйте силу волі. Щоб взяти себе в руки, потрібні великі зусилля. Ось кілька порад як це зробити.

3. Виробіть чіткий розпорядок дня. Приберіть робоче місце, нормалізуйте сон і графік приймання їжі. Порядок у справах призведе до порядку на роботі і прояснить свідомість і думки.

Невірно розставлені пріоритети

По суті, це ще одна форма прокрастинації. Ви, начебто, зайняті справою, але найскладніші завдання перенесені на потім. За фактом же ви зайняті другорядними обов'язками, які можна було перенести. В результаті, коли потрібно все-таки взятися за головне, ви вже втомилися, але день нібито пройшов у справах.

Що робити?

1. Виконуйте головні / складні / важкі справи у першу чергу. Тоді у вас звільниться багато часу в другій половині дня, ви будете більше встигати і менше втомлюватися.

2. Складайте списки справ і щоденники. Можна користуватися різними пастами, вести віртуальний щоденник, відзначаючи яскравими кольорами найбільш важливі справи. Це допоможе структурувати день, виробити алгоритм ефективної роботи.

Психіка уникає "травмуючих" факторів

Таке трапляється, якщо ви зазнали поразки на діловому фронті і довгий час перебуваєте в стані стресу. Наприклад, не можете знайти роботу або провалили великий проєкт. Тоді психіка пропонує замість важливих справ — нового складного проєкту, походу на співбесіду, пошуку вакансії — зайнятися другорядними. Зрештою ви можете перемити підлоги, сидячи без роботи, взятися за ремонт, який відкладався на пів року, і навіть відчути, що не байдикуєте — це дійсно так. Але чи зрушили з місця ваші справи? Ймовірно, ні.

Що робити?

1. Знизьте планку очікувань. Великі цілі — це чудово, але не тоді, коли ви тільки вибираєтеся з ями. Спробуйте поставити перед собою невелике, але реально здійсненне завдання. Згодом, збільшуючи кількість таких завдань, ви повернете собі впевненість, а далі підвищиться результативність вашої праці, і з'явиться реальне бажання щось робити.

2. Приділяйте увагу іншим ресурсам. Наприклад, фізичній формі, щоб бути в тонусі. Робіть зарядку вранці (універсальне заняття, допомагає швидше прокинутися, краще почуватися, працювати над самодисципліною і покращує фізичну форму).

3. Якщо зовсім вимоталися — робіть паузи. Але відпочивайте теж ефективно — пасивне лежання на дивані призведе до самокопання і обростання проблемами. Кращий вихід — заняття спортом або творчим хобі (щоб бачити результати витрачених зусиль). Відновлюючи самооцінку, пам'ятайте, що прокрастинувати в другорядні завдання не можна, тому виділіть на них фіксований, неробочий час.

Бажаємо вам продуктивно і з задоволенням проводити робочий час. Не бійтеся труднощів, шукайте себе.