Бербок — про агресію РФ: Маємо бути готові до диверсій і відключення інфраструктури

Глава МЗС ФРН Анналена Бербок заявила Сергію Лаврову: якщо членство в НАТО розглядається як небезпека, то й належність до очолюваного Росією ОДКБ варто сприймати як загрозу.

Як передає Укрінформ, про це Бербок розповіла в інтерв’ю німецькій газеті Süddeutsche Zeitung.

"У Європі було порозуміння, в тому числі з Росією, що кожна країна може вільно обирати союз. Деякі східноєвропейські країни обрали членство в ЄС або в НАТО як оборонному альянсі. Інші країни обрали очолювану Росією Організацію договору про колективну безпеку. Якщо членство в НАТО розглядається як небезпека, то так само членство в російському альянсі має розглядатися як загроза. Я про це сказала міністру закордонних справ Росії", — заявила Бербок.

Вона наголосила, що погроза силою "не може використовуватися як політичний інструмент", і принцип суверенітету кожної окремої держави є непорушним.

Бербок підкреслила: фактом залишається те, що суверенітет України порушено шляхом "окупації Криму, а також насильницьких дій сепаратистів на сході України".

Визнаючи право кожної держави, у тому числі України, на самооборону, вона вкотре заявила, що Берлін відкидає можливість постачання зброї нашій країні. За її словами, такі поставки не допоможуть "змінити військовий дисбаланс". Водночас, указала міністр, НАТО, ЄС та G7 дають чітко зрозуміти Росії, що "будь-яка нова агресія матиме серйозні наслідки".

"Я не бачу розбіжностей серед партнерів у цьому питанні. Ми повністю згодні з тим, що будь-яке нове порушення кордонів України матиме серйозні наслідки. Тому ми визначили довгий перелік варіантів дій, оскільки ми повинні бути готові до різних сценаріїв — від диверсій до відключення критичної інфраструктури", — пояснила Бербок.

Також глава МЗС Німеччини прокоментувала можливість відключення Росії від SWIFT у разі подальшої агресії проти України. За її словами, це "може бути найбільшою палицею, але не обов’язково – найгострішим мечем". "Ми, західні країни, дуже уважно дивимося на те, які розумні економічні та фінансові санкції насправді вдарять по російській економіці та керівництву, а не діятимуть передусім як бумеранг. Мій американський колега Тоні Блінкен і я з цим абсолютно згодні", — заявила міністр.

Як повідомлялося, Росія висунула вимогу, щоб Північноатлантичний альянс повернувся до позицій 1997 року, а Україна та Грузія втратили будь-які перспективи членства в ньому.

Фото: dpa

Источник