На Луганщині постане перед судом так званий «смотрящий» за СІЗО |

23.01.2022 00:00

Неодноразово судимий мешканець Луганської області, перебуваючи під вартою в Старобільському слідчому ізоляторі, за підтримки осіб, які мають кримінальний авторитет та підтримують злодійські традиції, отримав статус «смотрящого». 

Для встановлення та поширення злочинного впливу у слідчому ізоляторі «смотрящий» створив організовану злочинну групу до якої увійшли ще троє неодноразово судимих громадян з кримінальним авторитетом у злочинному середовищі, ув’язнені за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів. Один з них здійснював «контроль» у своєму корпусі, ще двоє – за окремими поверхами.

Фігуранти визначали у режимній установі так звані «касти» ув’язнених з призначенням їм неформального статусу, що впливало на умови їх тримання та ставлення у злодійських колах. Вони контролювали усі напрями протиправної діяльності у СІЗО, організовували збирання та використання коштів для так званого «общака», забезпечували незаконне надходження, витрати та розподіл грошових коштів та майна серед арештованих та засуджених.

З метою підтримання «общака» регулярно організовували азартні ігри – «катран». Частина коштів від ігор спрямовувалась на постачання до режимної установи продуктів харчування, тютюнових виробів у понаднормованій кількості, а також заборонених предметів (засобів зв’язку, спиртних напоїв тощо). 

Крім того, організатор злочинної групи налагодив канал постачання та збуту арештантам наркотичних засобів, до протиправної діяльності він залучав знайомих «на волі». 

За матеріалами ВК ГУНП у Луганській області

Источник