Штати хочуть перекинути 8500 військових для посилення східного флангу НАТО

До 8500 американських військовослужбовців приведені в стан підвищеної бойової готовності для можливого розгортання у Східній Європі через нарощування російських військ біля кордону України.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це в понеділок повідомив журналістам речник Пентагону Джон Кірбі.

За його словами, міністр оборони США Ллойд Остін віддав наказ про підготовку до розгортання військ за вказівкою президента Джо Байдена. Велика частина цих військовослужбовців призначені для збільшення Сил швидкого реагування НАТО, а також для будь-яких інших «непередбачених» ситуацій, зазначив Кірбі.

Водночас він зауважив, що станом на другу половину дня понеділка остаточне рішення про розгортання військ не було ухвалено.

«Сполучені Штати зробили кроки для підготовки своїх сил всередині країни і за кордоном до реагування на цілу низку непередбачених обставин, включаючи підтримку Сил швидкого реагування НАТО, якщо вони будуть залучені», — сказав Кірбі. За його словами, до складу цих сил входить близько 40 000 військових з різних країн.

«У разі залучення Сил швидкого реагування НАТО або погіршення умов безпеки, Сполучені Штати зможуть швидко розгорнути в Європі додаткові бригадні бойові групи, тилове забезпечення, медичне обслуговування, авіацію, розвідку, підрозділи спостереження і рекогносцировки, транспорт та ін.», — сказав Кірбі.

США «ясно дали зрозуміти союзникам на східному фланзі, що готові посилити їхній потенціал, якщо їм це знадобиться», додав він.

Як повідомляв Укрінформ, НАТО оголосило про підвищення готовності та спрямовування додаткових сил — кораблів та літаків — для посилення оборони та стримування у Східній Європі.

За даними NYT, американські війська можуть бути розміщені, зокрема, в Естонії, Латвії та Литві.

Источник