М’ясний хліб — рецепт приготування в домашніх умовах

Відмінна альтернатива ковбасі.

Ви і ваша сім'я дуже любите бутерброди з ковбасою? Однак її склад нерідко виглядає, м'яко кажучи, не зовсім корисним? Магазинній ковбасі є надійна і смачна альтернатива — м'ясний хліб! Готується він досить просто, і ви завжди знаєте, що всередині!

Вам будуть потрібні:

  • свинина — 1350-1370 г (пісна);
  • сало — 150г (несолоне);
  • часник — 2 ч. л. (сушений);
  • сіль нітритна (0,5-0,6%) — 13,5 г (2 ч. л. з невеликою гіркою);
  • сіль звичайна — 13,5 г (2 ч. л. з невеликою гіркою);
  • перець чорний — 0,5 ч. л. (мелений);
  • мускатний горіх — 1 ч. л. (мелений);
  • крохмаль (картопляний) — 1 ст. л.;
  • вода (крижана) — 150 мл;
  • будь-який соус (для глазурування).

М'ясо нарізаємо шматочками і додаємо всі спеції, а також воду. Потім добре вимішуємо його протягом декількох хвилин до тих пір, поки вода повністю не вбереться. Якщо ви не хочете або не можете додати в м'ясо нітритну сіль, її можна замінити і звичайною, інформує Ukr.Media.

Потім добре утрамбовуємо м'ясо, закриваємо його кришкою або поліетиленовою харчовою плівкою і прибираємо в холодильник маринуватися приблизно на добу.

Також готуємо сало. Нарізаємо його дрібними шматочками, а потім заливаємо окропом, перемішуємо й одразу ж перекладаємо в крижану воду. Тепер з холодної води перекладаємо його в суху тарілку, накриваємо і так само, як і м'ясо, прибираємо на добу в холодильник.

На наступну добу перекручуємо м'ясо на м'ясорубці з дрібними ножами, можна навіть пропустити його двічі. Потім змішуємо фарш з шматочками сала, додаємо крохмаль, добре перемішуємо. Після чого невеликими частинами укладаємо його в форму, попередньо змащену олією, кожен шар добре утрамбовуємо. Покладений у форму фарш потім ретельно простукуємо, щоб хліб у фіналі вийшов щільним.

Надаємо верхівці бажану форму, наприклад, трохи округлену як у буханця, і змащуємо будь-яким соусом для рум'яної скоринки. У нашому випадку це сливовий соус ткемалі, але підійде також і будь-який інший соус, кетчуп, майонез і навіть просто білок.

Тепер відправляємо хліб в добре розігріту до 100-110 градусів духовку на 1 годину, потім піднімаємо температуру до 130 градусів і готуємо ще 40-45 хв. Отриману буханку дістаємо з форми, якщо є бажання змащуємо соусом і інші сторони і відправляємо їх зарум'янюватися в духовку приблизно на 15 хв.

Чекаємо поки м'ясний хліб повністю охолоне, після чого відправляємо його на 8-10 годин в холодильник настоюватися. А вранці у вас вже буде готова смачна і корисна ковбаса на сніданок.

А нижче ви можете подивитися детальний відео-рецепт цього м'ясного хліба.