24 січня – преподобного Феодосія Великого: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не можна брати (або давати) гроші, вважається, що це може зіпсувати відносини між друзями.

День Феодосія відзначається православними християнами 24 січня, а католиками 11 січня. Це день шанування двох святих, один народжений був в Каппадокії, а інший в Антіохії. Обидва Феодосія зробили значний внесок у поширення християнства, інформує Ukr.Media.

Історія свята

Святий Феодосій Великий вважається батьком-засновником кенобітського чернецтва (ченці, що живуть спільним життям) і, таким чином, отримав епітет кенобіарха. Феодосій, що народився в Каппадокії від благочестивих батьків, багато часу проводив у читанні і співі в церкві, оскільки Господь наділив його ангельським голосом. Молячись, щоб він міг знайти шлях до порятунку, Феодосій відвідав святі землі і зустрів святого Симеона Стіліта, який передбачив своє майбутнє в пастирському служінні. Бажаючи усамітнитися з ченцем, Феодосій оселився в пустельній печері в Палестині, тій же печері, в якій Три Волхва провели ніч після того, як прийшли поклонитися новонародженому Христу. Проживши в цій печері тридцять років в строгому аскетизмі і невпинній молитві, багато людей стали спрямовуватися до Святого за духовним керівництвом. Він прийняв їх як своїх побратимів-ченців, і коли печера стала занадто маленькою, щоб вмістити їх усіх, Феодосій, завдяки божественному натхненню, зробив наступне. Несучи з собою тільки маленьку кадильницю з неосвітленим вугіллям і ладаном, він відправився молитися в пустелю. У певному місці в пустелі вугілля само загорілося, і запах ладану почав підніматися. На цьому місці Святий Феодосій заснував перший кенобітський монастир, де всі ченці (до 700 осіб) жили спільним життям. У монастирі жили не тільки ченці, а й бідні і мандрівники. Одного разу в Палестині був сильний голод, і Святий Феодосій відкрив монастир для всіх. Знаючи, що монастир не може забезпечити всіх людей, ченці почали скаржитися, однак, завдяки молитвам святого Феодосія, хлібний будинок був повний щоразу, коли вони входили. Як і його гостинність, Святий Феодосій доблесно боровся проти різних єресей. Святий Феодосій зробив багато чудес під час свого життя і багато передбачив. У віці 105 років благословенний старець спочив у Господі.

Святий Феодосій Антіохійський в перші роки життя покинув багатий будинок своїх прославлених батьків і вступив на прямий і важкий шлях аскетизму. Він оселився в маленькій камері на березі затоки Ісска, неподалік міста Оссос. Святий послабив своє тіло простраціями і лежачи на голій землі. Він також носив зачіску і важкі залізні ланцюги. Його волосся виросло таке довге, що покривало його ноги.

Безперервними подвигами посту і молитви він перемагав свої плотські і духовні пристрасті, він заспокоював себе і відганяв нечисті думки. Він багато працював, обробляючи свій сад і займаючись плетінням канатів. На своїй батьківщині святитель Феодосій заснував монастир (Скупіла). Він передав ченцям любов до фізичної праці і до духовних справ. Святий Феодосій особливо турбувався про незнайомців.

Піднесене життя святого було відоме навіть за межами монастиря. Його знали і християни, і язичники. Моряки в часи небезпеки кликали на допомогу "бога Феодосія". Сталося так, що при одній згадці святого Феодосія хвилі моря заспокоїлися. Бандити боялися і поважали його, і шукали його молитви. Рятуючись від похвали народу, Святий оселився біля села Маратон, заснувавши тут Маратонський монастир. Там великий аскет мирно завершив дні свого богобоязливого життя.

Традиції та обряди

У зв'язку з сильними морозами в ці дні люди часто хворіли. Вважається, що для поліпшення самопочуття і захисту від хвороб необхідно в цей день окурити весь будинок спеціальними травами. Вони виженуть всі хвороби. Хворих людей і дітей перед сном закутували в натуральні шкури і шуби, щоб зміцнити їх здоров'я. Одним із способів поліпшити самопочуття є лазневі процедури.

Прикмети

  • У цей день варто звернути увагу на поведінку домашніх тварин. Незвичайна, збуджена або агресивна поведінка говорить про тривалі морози, сильні вітри.
  • Потепління в день Феодосія повідомляє про дощову ранню весну.
  • Ранковий сніг на Феодосія віщує сильні морози ввечері.
  • Поганою прикметою є собаче завивання. Це віщує хворобу в будинку.
  • Щоб уберегти будинок від нещасть, не можна стригтися і пов'язувати себе боргами.
  • Зверніть увагу на поведінку корови. Чим сильніше вона відмовляється виходити з хліва, тим сильнішу заметіль варто очікувати.
  • Про потепління в наступному місяці повідомляють бурульки, що утворилися.

Источник