25 січня — Тетянин день: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не можна сперечатися, злитися, сваритися, лихословити.

Щороку у церквах 25 січня відбуваються святкові богослужіння, присвячені святій Татіані Римській. Наші пращури у цей день займалися генеральним прибиранням в будинку. Вважалося, що якщо зустрічати свято у чистому будинку, можна залучити успіх на весь рік, інформує Ukr.Media.

Витоки та початок

Своєю назвою свято завдячує святій Татіані Римській, яка жила в третьому столітті. Дівчина була народжена в досить знатній римській сім'ї таємних християн, які виростили свою дочку відданою Богу та християнській вірі. Досягши дорослого віку, вона відмовилася від заміжжя, давши обітницю безшлюбності і віддавши життя служінню церкві. Татіана вела праведне життя, доглядаючи за хворими і надаючи допомогу всім, хто потребує. За її цнотливість і праведність Тетяну поставили дияконисою.

У ті часи християни зазнавали жорстоких гонінь з боку римських імператорів, що поклонялися язичницьким Богам. Так і Тетяну з її батьком було схоплено. Після довгих болісних, страшних і нелюдських тортур і безуспішних спроб схилити їх до язичницької віри, за наказом римського імператора Олександра Севера Татіана та її батько були засуджені до мученицької смерті. Страта відбулася 12 січня 226 року. За добрі діяння, світлі помисли, милосердну душу та міцну християнську віру Татіану зарахували до лику святих.

Народні традиції

Цього дня православні християни вшановують пам'ять великомучениці Тетяни. Ходять у храм, присутні на богослужіннях, моляться до святої та ставлять свічки.

Двадцять п'ятого січня також є і днем ​​іменин тих представниць прекрасної статі, яким батьки при народженні надали гарне ім'я — Тетяна. Цього дня вони отримують множинні та щирі вітання з днем ​​ангела.

Прикмети

Існує дуже багато народних повір'їв і прикмет, тісно пов'язаних із цим днем. Якщо у цей день:

  • Пішов сніг — чекайте дощового літа.
  • На вулиці сонячно, ясно та морозно — чекайте на чудовий урожай.
  • Народилася дівчинка — з неї вийде чудова дружина та прекрасна господиня.
  • Випікся вдалий хліб — можете розраховувати на спокійний щасливий рік.

Источник