Кількість обстрілів на сході України у січні скоротилася на 70% – ОБСЄ

Кількість порушень режиму припинення вогню на сході України скоротилася більш ніж на 70%, у порівнянні з минулим місяцем.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у повідомленні для друку Спеціального представника Чинного голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронній контактній групі (ТКГ) Мікко Кіннунена після чергової зустрічі Тристоронньої контактної групи 26 січня.

"Сьогодні ТКГ зібралася на свою першу сесію цього року. На попередній зустрічі, 22 грудня, учасники висловили рішучість повністю дотримуватися домовленостей про припинення вогню від 22 липня 2020 року. Попри те, що кількість порушень режиму припинення вогню скоротилася більш ніж на 70% у порівнянні з минулим місяцем, це зобов'язання не було виконане повною мірою", — заявив Кіннунен.

За його словами, учасники робочої групи з безпеки "обговорювали гарантії безпеки, додаткові заходи щодо припинення вогню та координаційний механізм".

"Однак відмінності в їхніх позиціях зберігаються", — заявив спецпредставник ОБСЄ.

Водночас він привітав той факт, що робоча група з політичних питань "змогла провести низку змістовних дискусій щодо децентралізації та політичного врегулювання конфлікту".

"Координатор Гуманітарної робочої групи повідомила про свою нещодавню поїздку до потерпілих від конфлікту районів по обидва боки від лінії зіткнення. У ході засідання учасники обговорили можливі умови відкриття пунктів пропуску та майбутнього звільнення та обміну осіб, які утримуються у зв'язку з конфліктом", — заявивши Кіннунен.

Він додав, що економічна робоча група обговорила питання, пов'язані з водопостачанням та екологічними ризиками, зумовленими затопленням шахт уздовж лінії зіткнення.

Источник