Ці 10 продуктів варто прибрати зі свого раціону, щоб не нашкодити здоров’ю

Деякі продукти погано впливають на здоров'я людей.

Неможливо все життя дотримуватися правил здорового харчування: хоча б іноді кожного з нас тягне на заборонені продукти. Крім того, лікарі і дієтологи стверджують, що іноді пригощатися чимось не дуже корисним, але смачним не лише не шкідливо, але й бажано і для здоров'я, і навіть для фігури. Але є деякі продукти, від яких варто триматися подалі — вони можуть бути по-справжньому небезпечними для нашого здоров'я, інформує Ukr.Media.

Рослинні олії

Досі ще смажите на соняшниковій або ріпаковій олії і впевнені, що це корисніше, ніж на вершковому маслі? Дослідження, проведене у 2017 році, підтвердило прямий зв'язок між регулярним вживанням олії з високим вмістом жирної кислоти омеги-6 (соняшникова і рапсова олія у списку) і підвищеним ризиком розвитку хвороби Альцгеймера. Їжте оливкову олію, а для гарячих страв краще використовуйте тваринні жири.

Тунець

Тунець і риба-меч — чемпіони серед риб за вмістом ртуті. Цей елемент здатен накопичуватися в організмі людини, а його підвищені дози небезпечні для здоров'я мозку. Так, дослідники з Університету Південної Флориди (США) з'ясували, що у людей з високим вмістом ртуті у крові, когнітивні функції мозку нижчі на 5 %. Погодьтеся, це багато!

Транс-жири

Якби проводився конкурс на звання найшкідливішого продукту, транс-жири виграли б його з легкістю і отримали гран-прі. Майже усі системи нашого тіла страждають, коли ми їмо продукти з високим вмістом транс-жирів — і мозок не є винятком. Ризик розвитку хвороби Альцгеймера підвищується, коли ми їмо щось жирне і шкідливе — пам'ятайте про це.

Попкорн

Найнебезпечнішим для вашого здоров'я може виявитися попкорн, який приготований у мікрохвильовій печі: річ у тім, що під час його приготування часто використовуються синтетичні олії, пари яких містять небезпечну сполуку діацит, яка підвищує ризик розвитку раку легенів. Саме діацит надає попкорну його спокусливий аромат — і, на жаль, робить цей продукт занадто небезпечним.

М'ясо на вугіллі

Висока температура, яка необхідна для приготування стейків, шашлику або інших страв з використанням гриля, викликає появу гетероциклічних ароматичних амінів і поліциклічних ароматичних вуглеводнів — канцерогенів, які ставлять під загрозу ваше здоров'я. Втім, це не означає, що вам потрібно відмовитися від шашлику назавжди — але хоча б не їжте ті його частини, які стали темними під час приготування.

Штучні підсолоджувачі

Будь-які замінники цукру і підсолоджувачі варто викинути прямо зараз — і надалі уважно стежити, щоб ця капость більше не перетнула поріг вашого будинку. Вони руйнують наш обмін речовин, вони підвищують ризик розвитку серцевого нападу, нарешті, деякі з них є дійсно канцерогенними. Втім, є ще одна проблема: надмірне вживання звичайного цукру теж може призвести до прискореного розмноження ракових клітин. Тому слід навчитися їсти менше солодкого.

Мюслі

Гадаєте, це корисний сніданок? Ні, це калорійна бомба, у якій міститься майже третина добової норми калорій: у стандартній порції від 200 до 300 калорій, від 12 до 16 грамів цукру, від 3 до 15 грамів жиру і приблизно 40 грамів вуглеводів. А оскільки зазвичай до мюслі додають йогурт або солодкі фрукти, сміливо додавайте ще близько 300 калорій — і ось, ви лише поснідали, а 600 калорій вже всередині.

Дієтичні напої

Солодка газована вода і соки (навіть свіжовичавлені) небезпечні для серця, оскільки являють собою розчин цукру, але ще гіршими є так звані дієтичні напої, у яких цукор замінений на його імітатори. Регулярне вживання "нульових" напоїв істотно підвищує ризик розвитку хвороб серця, а ще — ризик розвитку раку і деменції.

Рослинне молоко

Якщо у вас немає непереносимості лактози, вам не варто повністю відмовлятися від тваринного молока і замінювати його на рослинні аналоги: вівсяне, мигдальне, рисове, кокосове або соєве. По-перше, ці напої сильно поступаються коров'ячому або козячому молоку за вмістом корисних жирів, кальцію і вітаміну D. А, по-друге, у якості загусника для рослинного молока часто використовується добавка каррагінан, яка підвищує ймовірність розвитку хвороби подразненого кишківника і навіть раку товстої кишки.

Знежирені заправки для салату

Немає нічого кращого для заправки салату, ніж натуральний йогурт або рослинна олія. Готові заправки для салату, зазвичай, перенасичені сіллю та цукром, а знежирені — особливо. Зрештою ми підвищуємо ризик розвитку гіпертонії і діабету, думаючи, що піклуємося про своє здоров'я.