27 січня — День Ніни: історія, ритуали та прикмети свята

Сьогодні не можна байдикувати і спати до обіду, інакше можна своє щастя проспати.

День Ніни православна церква відзначає 27 січня. Церковнослужителі називають його днем пам'яті рівноапостольної Ніни, що просвітила жителів Грузії. День присвячений пам'яті святої. За традицією доглядають за домашньою худобою, колють дрова, інформує Ukr.Media.

У народі його називають обряди худоби і присвячують день спеціальному догляду за тваринами: ретельно звільняють їх приміщення від гною, змінюють солом'яні підстилки, вичищають тварин у дворі, годують їх коренеплодами, називають ласкавими іменами.

Історія

Племінниця церковнослужителя високого сану Ювеналія — єрусалимська мешканка в IV столітті. Шанувала Бога-сина і шкодувала тих, хто не приймав його віру. З юних років жила в розлуці з батьком, який пішов у відлюдництво, і матір'ю, що стала дияконисою. Виховувала її старенька, з розповідей якої дівчина дізналася про чудову країну Грузію (тоді Іверію) і мріяла побувати там.

Діоклетіан своїми гоніннями змусив Ніну тікати, і вона вибрала Іверію. Живучи у місцевої жительки, почала допомагати всім нужденним. Слава про її діяння швидко поширилася по країні, а діями дівчина багатьох схилила до віри Христа, в їх числі і царя Мероя.

Дівчина сховалася від похвал в гірських районах. Через час вона з'явилася в Кахетії. Бесідами, молитвами схилила царицю Софію змінити віру на Христову. Так жила 35 років, не забуваючи про подвиги в ім'я віри, аж до своєї кончини, що трапилася 14 січня 335 року. Тепер день пам'яті святої Ніни.

Ритуали

За традиціями свято віддане праці, в основному роботам по господарству.

Найбільше займалися коровами. За повір'ям, при пожежі в святковий день досить бризнути в полум'я крапельку молока, і вогонь згасне. Отримані опіки молоко теж вилікує.

Народні прикмети

  • Місяць оточений серпанком — до заметілі.
  • Дерева опушив іній — потеплішає.
  • Каркають ворони — чекати завірюх з хуртовинами.
  • На небі білі хмари — холоди ще не скоро відпустять.
  • Місяць блідий — піде сніг.
  • Яскраве мерехтіння зірок — похолодає.

Источник