5 властивостей рису, через які його корисно вживати

Рис приносить певну користь для організму людини.

Рис є основним продуктом харчування для сотень мільйонів жителів Азії, і зовсім не даремно. Це один з важливих харчових вуглеводів, який містить безліч корисних властивостей для здоров'я, інформує Ukr.Media.

Здорова вага

У коричневому рисі є клітковина та білок, що насичують і сприяють більш низькому глікемічному індексу, порівнянно з білим рисом. Вуглеводи у порції коричневого рису більш стабільно перетворюються на енергію. У білому рисі картина є менш очевидною. Теоретично він може призводити до появи жиру на животі, хоча є ряд досліджень, які не виявили подібного зв'язку.

Захист від хронічних захворювань

Коричневий рис зберігає шар висівок, тому містить захисні сполуки флавоноїди на зразок апігеніну і кверцетину. Вони відіграють важливу роль у захисті від хвороб.

Підтримання рівня енергії

Спортсмени часто обирають білий рис у якості основного джерела енергії, особливо після тренувань. Рафіновані вуглеводи є джерелом швидких і легко доступних вуглеводів, які необхідні для заповнення м'язового глікогену.

Користь для травлення

Білий рис легко засвоюється, у ньому мало клітковини і за умови правильного приготування він не викликає проблем зі шлунком. Це корисно для тих, хто страждає через печію або нудоту, а також через загострення дивертикуліту і хвороби Крона.

Безглютенове зерно

Рис не містить глютену і вважається відмінним варіантом для жертв целіакії, які страждають через підвищену чутливість до білка глютену. А коричневий цільнозерновий рис є особливо корисним, оскільки містить нерозчинну клітковину, яка сприяє нормалізації травлення, та ще й підживлює корисні кишкові бактерії.

Источник