Що таке фінансова подушка безпеки, навіщо вона потрібна і як її створити

Фінансова подушка безпеки це страхування на непередбачені випадки.

Фінансова подушка безпеки повинна бути у кожного. Це — фінансовий резерв на непередбачений випадок. Згідно зі статистикою, 20% людей в нашій країні не думають про заощадження і сподіваються на допомогу родичів. Однак, подушка безпеки — це важливо. Ми розповімо, як розрахувати її розмір і як правильно зберігати гроші, інформує Ukr.Media.

Що таке фінансова подушка безпеки

Фінансова подушка — це гроші на "чорний день" — на випадок непередбаченої хвороби, втрати роботи, інших складних ситуацій. Резерв допоможе пережити важкі часи — поки ви, наприклад, не влаштуватися на нову роботу. У багатьох такого резерву немає — згідно з дослідженнями 40% українців не відкладають гроші на чорний день. Розмір подушки залежить від ваших доходів. Якщо у вашій сім'ї досі немає такої подушки, саме час її створити.

Як багато грошей потрібно відкласти

Якої-небудь конкретної суми не існує. Сенс подушки в тому, щоб допомогти вам пережити кілька місяців, не змінюючи звичний спосіб життя. Отже, розмір подушки необхідно розраховувати з власних витрат та доходів.

Грошей з резерву повинно вистачити мінімум на три, а краще шість місяців. Розглянемо на прикладі.

У Володимира і його дружини Олени є чотирирічний син. Володимир отримує 15 000 гривень, Олена отримує 8 000.

В місяць сім'я витрачає 15 000 гривень, ще 5 000 вони платять за кредит. Решту грошей Олена і Володимир відкладають на відпустку.

Обов'язкові щомісячні витрати — 20 000 гривень.

Подушка безпеки на три місяці — 60 000 гривень, на шість — 120 000 гривень.

Відразу відкласти таку суму без шкоди для бюджету неможливо. Фінансові експерти рекомендують формувати подушку безпеки поступово, відкладаючи з зарплати 5-10%.

Як зберігати фінансовий резерв

Зберігати гроші вдома хоч й невигідно через інфляцію, але все ж таки треба тримати в кращому випадку половину фінансового резерву. Другу найзручніше зберігати на поповнюваних вкладах з можливістю зняття, бажано також в різних банках.

Подушка повинна бути в тій валюті, на яку припадає більшість витрат. Частину коштів можна тримати у валюті.

Резервні кошти не варто зберігати в акціях і цінних паперах — завжди є ризик, що вони впадуть в ціні, саме в той момент коли вам знадобляться гроші. Варто пам'ятати що фінансова подушка це не інвестиції.

Источник