Як звільнитися з нелюбимої роботи — як наважитися та зробити цей непростий крок

Кілька корисних порад.

"Робота повинна бути цікавою" — в останні роки ця теза звучить все частіше і частіше, проте вона як і раніше викликає опір, особливо у представників старшого покоління, інформує Ukr.Media.

Сучасні реалії надають більше можливостей і свободи вибору, в тому числі і в плані роботи. Однак існують деякі повітряні рамки, в які людина занурює сама.

Нелюбима робота, нецікаві завдання, нереалізованість і відсутність смаку до життя… Можна, звичайно, змушувати себе працювати на нелюбимій роботі, нагадуючи про установку: гроші самі себе не зароблять. Однак, це як зі згорілим бісквітом: якщо його цукром посипати, смачніше він від цього не стане.

Ось кілька корисних порад, які допоможуть тим, хто зважився на зміну роботи, і як зробити цей сміливий крок.

Пошук себе

"Люди що давно працюють у своїй сфері, добре знають свій функціонал, мають стабільний дохід, їх поважають колеги, склалися зв'язки в колективі. Хтось навіть періодично змінює роботу, щоб не "закисати", але почуття новизни вистачає ненадовго, тому що функціонал/сфера принципово не змінюються (як і сума від перестановки доданків).

Це нормально, що деякі з нас не розуміють своїх здібностей та інтересів на початку професійного шляху. І нормально те, що в міру особистісного і професійного зростання, люди краще пізнають себе і свої здібності. Але якщо в міру розвитку, ви відчуваєте або вже розумієте, що займаєтеся не своєю справою, але продовжуєте нею займатися, то це вже основа для внутрішніх конфліктів, які, як відомо, можуть призводити до неприємних психологічних станів і неврозів".

Пошук нової діяльності в такій ситуації — питання не швидке і залежить від ситуації та установок, які заважають людині реалізувати себе.

Я не повинен помилятися?

У деяких людей є конкретні бажання щодо того, чим би вони хотіли зайнятися. Однак їх щось зупиняє. І це щось може бути пов'язано з перфекціонізмом, який дуже часто заважає людям почати щось нове. В його основі лежить установка: "якщо щось робити, то ідеально, або не робити зовсім".

Зазвичай, установка підкріплюється переконанням: "я не повинен помилятися". Страхи помилки — потужне неусвідомлюване гальмо особистісного і професійного зростання людини.

Установки що "гальмують" можуть бути різними, в тому числі пов'язаними з низькою самооцінкою ("я недостатньо хороший, щоб…"), слабкістю, безпорадністю ("у мене не вийде"). Це можуть бути установки, пов'язані з непереносимістю невизначеності.

Адже зміна роботи — це вихід зі зрозумілого і психологічно безпечного сценарію. І якщо, наприклад, у людини з дитинства були проблеми з психологічною безпекою (питущі непередбачувані батьки, агресивні однолітки, погані матеріальні умови), то вона може підсвідомо уникати таких змін, навіть попри те, що ситуація давно змінилася і нормалізувалася.

Успішні, але глибоко нещасні

Є люди, які зовні виглядають цілком успішними. У таких хороші посади та зарплати, але насправді в душі вони глибоко нещасні.

Вони звикли дивитися на себе очима оточуючих, виправдовуючи їх очікування, відповідати певним соціальним стандартам, але забувають про головне — виправдати свої очікування і реалізувати свої власні потреби й цілі…

Це лише деякі приклади негативних установок, які заважають нам жити. Насправді їх значно більше, але всіх їх об'єднує одне: сприймаючи реальність через призму травм і спотворень, ви позбавляєте себе можливості реалізувати себе і жити цікавим професійним життям. Зрозумівши та змінивши їх, ви отримуєте реальну можливість стати щасливіше!

Чотири питання, щоб змінити життя

Зміна роботи — крок відповідальний і в психологічному плані вкрай складний. У даному разі важливо пам'ятати, що хороший заробіток і посада — це ще не успіх. Важливо кожному зрозуміти, що, якщо на роботі все просто і зрозуміло, — ймовірно ви недостатньо розвиваєтеся.

Ну, а якщо ви вже знайшли для себе нову діяльність/роботу, але не наважуєтеся зробити цей крок, то поставте собі 4 питання:

  • Що я отримаю, якщо прийму це рішення?
  • Що я отримаю, якщо не прийму це рішення?
  • Що я втрачу, якщо прийму це рішення?
  • Що я втрачу, якщо не прийму це рішення?

Якщо робота вам нецікава, прийшов час щось міняти. Ви можете робити це з психологом або самостійно. Головне — не стояти на місці та не боятися помилятися. Потрібно досліджувати себе та отримувати нові знання і навички. Так що саме час пробувати себе в нових видах діяльності та розвиватися.

Источник