Реальної загрози для України з боку Білорусі немає — експерт

Спільні військові навчання Росії та Білорусі під назвою "Союзна рішучість-2022" переважно спрямовані проти НАТО.

Про це в ефірі телеканалу "Дом" розповів військовий експерт Олег Жданов, передає Укрінформ.

"Переважно це буде скеровано проти НАТО. Там навіть заявлені полігони вздовж західного кордону Білорусі, і лише один полігон із трьох — неподалік від нашого кордону на півдні Білорусі. Але ми подивимось, які новітні методики вони відпрацьовуватимуть, які нові зразки озброєння продемонструють, і зважатимемо на це під час планування оборонної операції на північному кордоні", — розповів Жданов.

На його думку, наразі про реальну загрозу для України з боку українсько-білоруського кордону не йдеться.

"По-перше, ми кордони посилили — додали близько 8 тис. силовиків — під час мігрантської кризи. І друге — не маю сумнівів, що Генеральний штаб відпрацював низку варіантів оборонної операції у разі, якщо буде реальна загроза. На сьогодні говорити про реальну загрозу я би не став. Чому? Тому що до навчання залучаються до 10 тис. (військових – ред.) з боку РФ, і, можливо, до 5 тис. буде залучено з боку Республіки Білорусь. Це не така вже ударна сила, аби здійснити таке масштабне вторгнення на територію України", — вважає експерт.

Проте певні ризики, за його словами, можуть бути пов’язані з повітряним простором.

"Єдине місце, де я припускаю можливі провокації з боку Росії, — це повітряний простір. Тому що аеродром базування літаків, які перекинуті з РФ до Білорусі, перебуває у південних областях Білорусі. І ось під час заходу на посадку або під час зльоту Росія може використати це як провокацію, як це було у Туреччині: вони залітали на 2-3 секунди, але нам треба реагувати буде саме так, як у Туреччині, інакше ми створимо прецедент, і це повторюватиметься нескінченно", — пояснив Жданов.

Крім того, українська армія вже має бойовий досвід у протистоянні з російськими збройними силами.

"Ми маємо найголовніше — бойовий досвід. Ми вже воювали зі збройними силами Росії, ми маємо уявлення про те, що вони собою являють. Для нас це не проблема", — наголосив військовий експерт.

Як повідомляв Укрінформ, експерти на Заході розглядають кілька можливих варіантів російської агресії проти України. Зокрема, в оприлюднених документах американської розвідки йдеться про те, що РФ може організувати вторгнення за участю 175 тис. військових. Також припускається, що російські війська можуть просунутися з території Білорусі, де мають відбутися навчання "Союзна рішучість-2022".

Фото: dpsu.gov.ua

Источник