Столтенберг назвав військові маневри Росії в Білорусі найбільшими після «холодної війни»

Генеральний секретар НАТО заявив, що поточне посилення російського угруповання на території Білорусі є наймасштабнішим за весь час після завершення «холодної війни».

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками зустрічі з прем’єр-міністром Північної Македонії Дімітаром Ковачевскі заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми щойно обговорили триваюче військове нарощування Росії в Україні та навколо неї, яке зараз включає набагато більше ніж 100 тисяч військових. Протягом минулих днів ми бачили суттєвий рух російських військових сил в Білорусь, що є найбільшим російським розгортанням там з часів «холодної війни», — повідомив керівник НАТО.

Він зауважив, що ця присутність включає 30-тисячне військове угруповання, спецназ та сили спеціальних операцій, бойові літаки, включаючи Су-35, ракети подвійного призначення Іскандер та системи ППО С-400.

«Ми говоримо про широкий спектр сучасних військових спроможностей. Все це буде поєднано із щорічним російським навчанням російських ядерних сил, яке, як очікується, відбудеться протягом цього місяця», — додав Столтенберг.

Як повідомляв Укрінформ, союзники по НАТО послідовно закликають Росію до деескалації напруги навколо України та до вирішення безпекових суперечностей шляхом діалогу та переговорів.

НАТО передали Росії письмову відповідь на проєкти договорів про «гарантії безпеки», що були передані російською стороною у грудні минулого року. Вони відкинули ультимативні вимоги Кремля відмовитися від політики «відкритих дверей» НАТО та згорнути військову присутність Альянсу в країнах, що є сусідніми до Росії.

Президент Росії висловив «розчарування» відповіддю США і НАТО, звинувативши їх в «ігноруванні» російських безпекових пропозицій.

Фото: nato.int

Источник