Як держава буде нарощувати поголів’я ВРХ » Экономика | Ekonomist

Аграрний сектор став основною структуроутворюючою ланкою національного господарства в останні роки. Водночас це забезпечується за рахунок нарощення обсягів виробництва експортоорієнтованої рослинницької продукції. Поголів’я ВРХ продовжує скорочуватися.

За таких умов нарощення поголів’я ВРХ має стати одним з основних пріоритетів національної аграрної політики.

Уряд доручив Міністерству фінансів України разом з Мінагрополітики опрацювати питання щодо виділення у 2022 році бюджетних коштів за підсумками виконання державного бюджету у першому півріччі 2022 року на державну підтримку сільськогосподарських товаровиробників, зокрема тваринництва.

Виділення додаткових видатків буде спрямовано на підтримку розвитку скотарства, а саме для: спеціальної бюджетної дотації с/г підприємствам, які є юридичними особами, за вирощування бичків та телиць до парувального віку (в розмірі 2 500 грн та 3 000 грн за голову відповідно); спеціальної бюджетної дотації за утримання маточного поголів’я племінних (генетичних) ресурсів локальних і зникаючих порід (в розмірі 7 000 грн за голову за велику рогату худобу, 2 300 грн – вівці і свині, коні 12 000 грн за голову); спеціальної бюджетної дотації за утримання корів фізичними особами з подальшою їх трансформацією у ФОП в розмірі 10 000 грн за голову.

Лише за умови формування ефективного інструментарію державної підтримки суб’єктів аграрного бізнесу, які спеціалізуються на тваринництві, можна буде переломити негативний тренд в динаміці поголів’я ВРХ і підвищити рівень комплексності ведення сільськогосподарського виробництва.

Економіст

Источник