37 країн ОБСЄ закликали режим Лукашенка звільнити понад тисячу політв’язнів

Білоруська влада має негайно та безумовно звільнити усіх політичних в’язнів, кількість яких наразі вже перевищує тисячу осіб.

Як передає Укрінформ, з відповідною заявою виступили 37 країн-учасниць ОБСЄ, включаючи Україну, під час засідання Постійної ради цієї Організації.

"Ми в черговий раз закликаємо до негайного та безумовного звільнення всіх політичних в’язнів у Білорусі. Ми закликаємо білоруську владу повністю виконувати свої міжнародні зобов’язання та зобов’язання в рамках ОБСЄ, а також використовувати інструменти та механізми ОБСЄ для розв’язання триваючої кризи", — зачитав спільну заяву представник Великої Британії в ОБСЄ Ніл Буш.

Було вказано на те, що, за даними правозахисного центру "Вясна", кількість політичних в’язнів у Білорусі сягнула тисячі осіб і продовжує зростати.

У заяві нагадується, що 5 листопада 2021 року група з 35 держав-учасниць ОБСЄ активувала Віденський механізм з огляду на своє занепокоєння ситуацією в РБ. Білоруську владу, зокрема, закликали надати інформацію щодо достовірних повідомлень про свавільні та несправедливі арешти й затримання, що тривають, а також про напади на опозиційних діячів.

Втім з боку білоруського режиму не було надано змістовних відповідей на занепокоєння держав-учасниць ОБСЄ. У новій заяві 37 держав поновлюють своє занепокоєння ситуацією з порушенням прав людини у Білорусі та закликають Мінськ до серйозної участі у діалозі з цього питання.

Як повідомляв Укрінформ, у серпні 2020 року в Білорусі почалися масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Відтоді влада застосовує проти опозиції репресії.

Більшість демократичних країн світу, зокрема Україна, не визнають легітимність режиму Лукашенка.

Правозахисні організації станом на 27 січня визнали політичними в'язнями у Білорусі 1 007 осіб.

Источник