Як позбутися від мислення бідняка і знайти достаток

Бідняк – не той, у кого немає грошей, а той, кому їх весь час не вистачає.

Крім бажання знайти любов, жага фінансового добробуту є однією з найпоширеніших причин того, чому людям так цікавий Закон тяжіння, інформує Ukr.Media.

Водночас, багатьом надзвичайно складно використовувати принцип фінансового достатку на практиці. Причина спочатку криється в способі мислення. Мислення бідняка стає серйозною перешкодою на шляху до життя, якого ви заслуговуєте.

Людина з мисленням бідняка часто сама собі шкодить, прищеплюючи негативні установки щодо власного фінансового добробуту. З-за цього вона стає нездатною посилати вібрації високої частоти, а вони є необхідною вимогою для залучення в життя достатку.

Часом ви можете і не усвідомлювати, що стали жертвою синдрому «мислення бідняка». Причиною вашого стану може бути оточення чи навіть власна крихітна думка, яка з часом перероджується в повноцінну негативну установку.

Ознаки мислення бідняка

Правда полягає в тому, що ви можете змінити будь-яку установку. У випадку мислення бідняка, як і у разі інших негативних способів мислення, не існує універсальних симптомів. Все ж, якщо у вас є хоча б один з перерахованих ознак, значить, є висока ймовірність того, що ваше мислення перешкоджає фінансовому добробуту.

Ви недостатньо амбіційні

У людей, яким важко привнести достаток у своє життя, часто посередні мрії та цілі. Ви не складаєте плани? Вам складно уявити собі краще життя? Ви схильні погоджуватися на абсолютно все, що б вам не пропонувало життя (нехай навіть це і близько не те, чого ви варті)? Ви нічого не робите для особистісного росту і розвитку? Якщо так, то, швидше за все, вам притаманне мислення бідняка.

Є безліч різних причин того, чому ви недостатньо амбітні (наприклад, низька самооцінка, негативні установки та інше). Якою б не була причина, результат один — ви обмежуєте власний потенціал і залучаєте в життя все більше поганого досвіду.

Ви песимістично дивитесь на світ навколо і постійно жалієте себе

Будемо чесними, нам всім важко справлятися з поганими подіями. Немає нічого кримінального в тому, щоб іноді тужити, сумувати й злитися. Взагалі-то всі ці емоції можуть стати передумовою до зростання і направити вас на шлях уроків, усвідомлення яких допоможе створити краще майбутнє.

Зовсім інша історія, якщо людина «за замовчуванням» відчуває безпорадність і жаліє себе. Ви можете виявити, що постійно задаєте собі питання «Чому я?». Ви відчуваєте себе жертвою, у якої немає ні сил, ні контролю над чим-небудь. І, швидше за все, дивитеся на світ песимістично.

Заздрість

Порівнюючи мислення багатої людини з мисленням бідняка, експерти відзначають, що для другого варіанту характерна буквально чорна заздрість. Може бути, ви часто порівнюєте себе з оточуючими людьми та хочете мати те, що є в них. Можливо, ви вірите, що вони не заслуговують того, що мають.

Якщо у вас розвинене мислення бідняка, ви більше уваги приділяєте саме заздрості, ніж власним сильним сторонам і тому, чого хочете в цьому житті.

Ви приймаєте рішення, ґрунтуючись на страху

Мислення бідняка, в основному, підстьобує відчуття страху. Навіть коли ви виконуєте свою роботу, не покидає відчуття, ніби вас загнали в кут. Це свідчить про те, що ви докладаєте всіх зусиль для того, щоб уникнути поганого і захистити себе від можливої небезпеки. Але ви не фокусуєтеся на тому, щоб отримувати щось хороше і прагнути назустріч позитиву в житті.

Крім усього іншого, життя, в якому балом править страх, дуже стомлює. Вас не покидає відчуття, що на вас давить важкий вантаж, а тіло постійно виробляє гормони стресу. Отже, ви стаєте жертвою хронічного занепокоєння. Навряд чи в такому стані ви будете думати про свій потенціал.

Ви фокусуєтеся на тому, чого у вас немає, а не на тому, що у вас є

Постійно роздумуючи над тим, як розірвати замкнене коло і позбутися мислення бідняка, ви, природно, можете більше уваги приділяти тому, чого вам не вистачає.

Однак подібні роздуми вже самі по собі є характерною рисою мислення бідняка. Ця ознака часто йде в тандемі з патологічною заздрістю. Коли думаєте про те, чого у вас немає, увага швидко переключається на людей, у яких є все те, чого ви так прагнете.

Привчаючи себе до думок про те, чого не вистачає, ви несвідомо залучаєте ще більше нестачі у своє життя.

Кроки, які дозволять розірвати замкнене коло

Ці кроки дозволять вам змінити ставлення до фінансового добробуту і розвинути якісно нове мислення. Мислення, яке приверне достаток у ваше життя.

Перестаньте вживати негативні слова і фрази

Для того, щоб перестати говорити мовою бідності, вам необхідно прибрати з активного словникового запасу слова і фрази, які виражають негатив стосовно фінансового достатку.

Багато з цих негативно забарвлених формулювань, швидше за все, ви перейняли з родини або оточення, в якому росли. От деякі приклади: «Це не для таких людей, як ми», «Ми ніколи не зможемо дозволити собі це!».

Всі ці фрази ставлять вас в роль жертви. Ви визнаєте, що нездатні контролювати та створювати власну фінансову долю.

Змініть свій погляд на фінансовий добробут

Зміна погляду на фінансовий достаток — це необхідний крок на шляху до того, щоб позбутися мислення бідняка. Ви тільки виграєте, якщо будете дивитися на гроші не з позиції людини, якій їх не вистачає, а з позиції того, хто має грошовий приплив.

У цьому сенсі корисною буде практика візуалізації. Наприклад, ви можете щодня уявляти собі, що до вас приходять гроші. Можете уявляти, що, отримуючи їх, ви відчуваєте щастя, спокій і впевненість. Весь сенс у тому, щоб асоціювати фінанси з можливостями, зростанням та добробутом, а не з відчуттям тривоги, заздрості та невпевненості в собі.

Практикуйтеся в подяці

Коли ви приділяєте час тому, щоб подякувати за все те, що у вас є, ви міняєте мислення на більш позитивне. Це і є відношення, що дозволяє вам посилати вібрації з погляду достатку.

Постарайтеся практикуватися в подяці щодня. Найпростіший спосіб це робити — щовечора залишати запис в щоденнику подяки. Вам зовсім не потрібно щодня списувати купу сторінок. Більш ніж достатньо щодня записувати кілька речей, за які ви вдячні.

Зверніть увагу на те, що ці речі зовсім не обов'язково мають бути взаємопов'язані з фінансовим добробутом. Головне те, що ви будете приділяти більше уваги всьому хорошому, що є у вашому житті.

Навчіться розслаблятися

Головне розходження між мисленням багатого людини та мисленням бідняка полягає в тому, що для першого типу мислення характерне спокійне (розслаблене) ставлення до достатку.

Для того, щоб застосувати цю техніку на практиці, підійде будь-яке заняття, що дозволяє розслабитися. Це може бути медитація, читання, творчість або прослуховування музики. Корисно створити список речей, які допомагають вам розслаблятися. Виконуйте щось з цього списку до (або після) події, яка зазвичай викликає тривожність з-за фінансів.

Складіть план досягнення цілей

Практичний і ефективний спосіб позбутися від мислення бідняка — створити конкретні плани досягнення своїх цілей. Цей спосіб передбачає, що потрібно перестати дивитися на себе, як на жертву обставин. Замість цього ви повинні поглянути на себе, як на людину, здатну зробити все необхідне, щоб змінити своє життя.

Спробуйте розбити велику мету на кілька маленьких. Потім розпишіть плани досягнення кожної з цих маленьких цілей. Виконуючи пункти плану, не забувайте святкувати маленькі перемоги.

Не забувайте піклуватися про себе

Для того, щоб розірвати нещасливе замкнуте коло мислення бідняка, ви, звичайно ж, повинні бути продуктивними. Ви повинні діяти. Однак не менш важливо виділяти час на те, щоб перезарядитися.

Навчіться розпізнавати ознаки вигоряння (наприклад, поганий настрій, дратівливість, занепад сил) і боротися з ними. З часом ви будете помічати ризики вигорання ще до того, як вони призведуть до повноцінних проблем. І ви зможете впоратися з ними до того, як ситуація стане плачевною.

Пам'ятайте також і про те, що турбота про себе може проявлятися в різних формах! Турботою про себе може бути абсолютно все, що робить вас здоровішими та щасливішими, а також позитивно впливає на самооцінку.

Візьміть на себе відповідальність за свої дії

В основі мислення достатку — здатність сприймати себе як особистість, несе відповідальність за власне майбутнє. Тут мається на увазі не лише здатність визнати помилки, але і вчитися на них.

У багатьох випадках, уроки, які ви засвоюєте завдяки негативному досвіду, можуть виявитися як раз тими путівниками, які призведуть до фінансового достатку. Якщо ви будете уникати відповідальності, то так і не вивчите ці уроки.

Водночас, у жодному разі не потрібно брати на себе відповідальність за почуття і вчинки оточуючих людей! Кожен сам відповідає за своє життя.

Не здавайтеся

Останнє, але не менш важливе — ніколи не відмовляйтеся від своєї мрії! Те, що вам так і не вдалося привнести у своє життя в минулому, зовсім не означає, що цього не станеться в майбутньому.

Вірте в те, що Всесвіт допоможе вам реалізувати мрії в зручний для вас час. Прийміть той факт, що у вас буде безліч можливостей створити те життя, про яке ви мрієте.

Источник