Вчені довели, що зайва вага не сприяє гарному мисленню

Не завжди зайва вага є корисною для мислення.

Дослідники з Університету Макмастера у Канаді з'ясували, що надмірна вага небезпечна не лише для здоров'я серця. Зайві кілограми можуть вкрай негативно вплинути й на розумові процеси, інформує Ukr.Media.

Спостерігаючи за інтелектом тисяч людей різного віку, канадські вчені довели існування прямого впливу зайвого жиру на здатність швидко мислити. Зростання ваги пов'язане зі зменшенням швидкості розумових процесів. Це вельми примітні результати, оскільки вони продемонстрували, що зайва вага не лише підвищує традиційні фактори ризику на зразок серцево-судинних захворювань, діабету і гіпертонії, але й прямо впливає на результати когнітивних тестів.

Звичайно, не кожен аспект мислення є вразливим. Не виявлено зв'язку між підвищенням ваги і порушенням пам'яті або скороченням словникового запасу. Але жир уповільнює швидкість обробки інформації, тобто час, який необхідний для сприйняття, розуміння образів, звуків і рухів, а також реакції на них. Спостереження тривали у період з 2010 по 2018 роки, у них взяли участь 9 200 осіб у віці від 30 до 75 років. На початку спостережень ні у кого не було серцево-судинних захворювань.

Добровольці проходили через МРТ головного мозку, щоб точніше визначати можливі пошкодження кровоносних судин. У всіх вимірювали загальний рівень жиру у організмі, а також кількість цього компонента на животі й боках. Для оцінки розумових процесів добровольців проводили через два тести, де ретельно оцінювали увагу, концентрацію і коротку пам'ять, координацію рук і очей, а також здатність сприймати нову інформацію і працювати з різними обчисленнями.

Источник