Ось як ви втрачаєте гроші, навіть не розуміючи цього

Чорні дірки, що затягують ваші гроші.

Позбавтеся від чорних дір, що затягують ваші фінанси, інформує Ukr.Media.

Ви платити за те, чим не користуєтеся

Ситуації, коли ви віддаєте гроші ні за що, трапляються частіше, ніж можна собі уявити. Припустимо, ви вирішили зайнятися спортом і оплатили рік тренувань. А тоді перестали ходити в тренажерний зал: отримали травму або пориву вистачило ненадовго. Часто в цьому випадку люди просто махають рукою і нічого не роблять, втрачаючи значну суму грошей. Хоча можна перепродати абонемент, якщо це дозволяють умови договору, або розірвати контракт з установою і повернути частину коштів.

Спортзал, в який ви не ходите, не єдина чорна діра, куди витікають гроші. Можливо, у вашій платіжці за комунальні послуги все ще є телевізійна антена і радіоточка, хоча ці дроти навіть в квартиру до вас не заведені. З Вашого рахунку автоматично списуються гроші за підписки, якими ви більше не користуєтеся, але лінуйтеся їх скасувати. І навіть автоплатежі тут можуть стати поганими помічниками, якщо ви їх постійно не контролюєте.

Ще одне слабке місце з точки зору фінансів — стільниковий зв'язок. Нехай оператор пропонує вам "вкрай вигідний" тариф з величезним пакетом СМС і хвилин всередині мережі. Якщо ви користуєтеся тільки мобільним інтернетом, навіщо вам за це платити? Найчастіше виходить, що оптом зовсім не дешевше. Шукайте саме той набір послуг, який потрібен саме вам.

Купуєте більше, ніж можете з'їсти

Якою б вигідною не була ціна на продукт, ви даремно витратите гроші, якщо він опиниться в сміттєвому відрі. Щоб такого не відбувалося, не беріть більше, ніж можете з'їсти, дивіться на терміни придатності. І, звичайно, складайте меню. Воно допоможе оптимізувати закупівлі так, щоб грамотно розподілити продукти по днях і уникнути надлишків.

Неуважно читаєте документи

З точки зору закону, якщо ви підписали папери, значить, згодні з усім, що в них написано. Не читати документи — шкідлива звичка, яка може привести до сумних наслідків.

Наприклад, ви купуєте страховку для закордонної подорожі. Але в ній сказано, що компенсацію ви отримаєте, тільки якщо отруїтеся коренем мандрагори в повний місяць. А інші випадки нестрахові. В результаті застуду в подорожі доведеться лікувати своїм коштом, та ще й гроші за поліс віддасте даремно. Щоб такого не відбувалося, завжди дуже уважно читайте договори.

Зберігаєте довгострокові заощадження вдома

Якщо ви відкладаєте на старість, освіту дітей або якісь інші відстрочені цілі, немає ніякого сенсу зберігати купюри вдома. За роки частину грошей зжере інфляція. Сума начебто залишиться тією ж, але купівельна спроможність заощаджень знизиться.

Варто хоча б розглянути банківські продукти на зразок накопичувальних вкладів і депозитів. Але при цьому все ж тримати руку на пульсі, щоб вчасно зорієнтуватися, якщо ситуація в країні в черговий раз почне змінюватися.

А краще почати інвестувати. Змусьте гроші працювати, і вони не тільки відіб'ють інфляцію, але і принесуть прибуток.

Не витрачаєте бонуси і пропускаєте акції

Здається, зараз навіть у крихітних магазинів біля будинку є свої програми лояльності. Зазвичай покупцеві пропонують або знижки, або можливість розплатитися бонусами, які скупчилися на карті.

Пропозицій так багато, що мозок, буває, сам позначає всю подібну інформацію як спам і позбавляє вас можливості заощадити. Бали на карті можуть мати свій термін придатності і просто згоріти, а знижки — закінчитися. Тому по можливості відстежуйте цю інформацію хоча б для магазинів, де ви купуєте найчастіше.

Ігноруєте розпродажі

Все купувати зі знижками не вийде. Якщо у вас в середині жовтня порвалися осінні черевики, очевидно, що ви придбаєте їх за повну ціну. Але упускати розпродажі як мінімум дивно, адже це відмінна можливість заощадити.

Щоб шопінг був вигідним, до нього треба готуватися. Наприклад, ви можете в грудні пройтися по магазинах і скласти список вподобаного вам одягу і взуття. Велика ймовірність, що на різдвяному розпродажі все це можна буде купити зі знижками.

Неправильно використовуєте банківські продукти

Будь-який банківський продукт — це інструмент. Ефективність залежить від того, як саме його використовувати.

Скажімо, у вас є кредитна картка. Ви побачили тур з відмінною знижкою, але до зарплати ще тиждень. Якщо оплатити його кредиткою, а через сім днів віддати борг, вийде заощадити на подорожі та уникнути відсотків. Водночас за зняття готівки в банкоматі з вас візьмуть комісію, за несвоєчасне повернення коштів — відсотки.

Щоб не втрачати гроші, досить розібратися, як продукт працює.

Источник