Зустрічайте «Єбабуся». Як харківським пенсіонерам отримати тисячу Зеленського

Фото: KHARKIV Today Для цього не доведеться йти до банку та заповнювати папери.

Володимир Зеленський пообіцяв купити кожному пенсіонеру по смартфону і забезпечити його пільговим тарифом. Для цього потрібно одне — щепитися проти коронавірусу.

У Харківській обладміністрації ідею президента вважають єдиним способом заохотити літніх людей  без смартфонів зробити вакцинацію проти коронавірусу. Інших поки що не вигадали.

200 тисяч смартфонів

«Єбабуся» та «Єдідусь», «Бабусяфон» або «Єсмартфон». У застосунку «Дія» проходить опитування як назвати нову ініціативу Володимира Зеленського. Президент вирішив роздати всім громадянам України старше 60 років, щепленим проти коронавірусу, смартфони, щоб вони нарешті змогли отримати «ковідну тисячу» і витратити її на свій розсуд на книги, театри чи ліки.

У застосунку «Дія» запустили опитування як назвати нову програму.

«Ми довго думали, як назвати цю програму. Бабусяфон — непогано, але трохи дискримінація, дідусі можуть образитися. Єдідусь, Єбабуся — теж непогана назва для програми, але, здається, дуже довга назва. Третій варіант єСмартфон. Тут зрозуміло — щоб в Україні кожна людина за 60 могла сказати «У мене є смартфон». Вибирайте варіант, який вам подобається», — заявив Володимир Зеленський.

За кількістю голосів у застосунку наразі лідирує третій варіант, за нього проголосували 73% опитаних.

«Єдідусь, Єбабуся» — 18%, на останньому місці «бабусяфон» — 9% опитаних. Українська блогосфера моментально відреагувала на пропозицію Зеленського безліччю мемів.

Втім, знайшлося чимало таких, кому запропоновані президентом назви не сподобалися.

«Як неодноразово вже із цього приводу писали, категорично не правильно навішувати ярлики на вік», — написав у одному з міських паблік харків’янин Євген Вовк.

Президент планує роздати 8,5 мільйона смартфонів. За даними обласного управління статистики на 2021 рік, у Харківській області проживає майже 644 тисячі людей віком від 60 років. З них щепилися проти коронавірусу двома дозами 36%, тобто майже 235 тисяч людей. Саме стільки смартфонів доведеться роздати президентові лише на Харківщині.

Серед щеплених пенсіонерів, за даними Ради нацбезпеки, більша частина — 150 368 чоловік — це люди віком від 60 до 70 років. Пенсіонери старшого віку вакцинуються менш охоче.

Подарунком на щеплення не заманиш

Єдиної статистики про те, скільки харківських пенсіонерів уже мають смартфони та скористалися програмою «ЄПідтримка», немає. Проте, за даними департаменту соцзахисту у Харківській області, ініціатива президента буде гарною підмогою для мешканців геріатричних пансіонатів. Їх приблизно три тисячі людей, вони всі щеплені на 100%, але більшість із них не отримали тисячу президента, тому що у них немає смартфона та доступу до інтернету.

«Іншого шляху немає, крім того, який пропонує президент. Поки що отримати тисячу можна тільки через смартфон, у кого немає програми «Дія», той не зміг отримати компенсацію», — розповів директор департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага.

Більшість опитаних KHARKIV Today харків’ян з настороженістю поставилися до пропозиції президента.

«У мене мама вакцинована, але смартфоном не користується. Спробувала і знову перейшла на кнопковий телефон, важко у смартфоні орієнтуватися», — розповіла харків’янка Людмила Семиволос.

Жителька селища Сахновщина Алла Ніконова вийшла на пенсію лише два місяці тому. Смартфон у неї є вже давно, тому пропозиція президента жінку не зацікавила.

Раніше повідомляли: Гроші від Зеленського за бустерну дозу можна буде отримати у березні

«Єдине, що допоможе задуматися про вакцинацію — це стан власного здоров’я і широкомасштабна кампанія медиків у ЗМІ, сімейних лікарів (як діє вакцина, її безпека, переваги). Але навіть деякі знайомі лікарі проти вакцинації. Так що вже говорити про інших. У більшості літніх людей все ще є побоювання з приводу її застосування. Люди старшого покоління звикли, що вакцина повинна повністю захищати від хвороби, як це було з щепленням проти віспи, поліомієліту. А ця вакцина не захищає повністю», — розповіла Алла про свою позицію.

Харків’янин Олександр Ємельяненко вакцинувався двічі і досі не зробив покупок за 1000 гривень від Зеленського, бо має кнопковий телефон.

«Мені не потрібен смартфон. У мене поганий зір і користуватися ним ніколи не буду, це зайва витрата грошей. А от зробити так, щоб я міг спокійно забрати ліки в аптеці на цю тисячу, було б непогано. Але поки що до цього не додумалися чомусь. Напевно, пенсіонери зі смартфонами потрібні будуть президенту або його політсилі для чогось. Дадуть мені смартфон — подарую онукам, мені він ні до чого», — говорить працюючий пенсіонер.

Проте в Офісі президента вже розпочали переговори з провідними мобільними операторами щодо спеціального тарифу для громадян 60+. За допомогою програми у Зеленського сподіваються у 2022 році довести кількість щеплених від ковіду українців до 70%, а серед пенсіонерів — до 80%.

Джерело