Чому не варто відокремлювати роботу від родини: вагомі причини

Не завжди потрібно відмовлятися від поєднання роботи та родини.

Відносини, діти, кар'єра і побут — сучасній жінці потрібно багато енергії, щоб успішно поєднувати численні ролі. Ділимося секретами, які допоможуть тримати у балансі особисті та професійні сфери, інформує Ukr.Media.

Кожен етап сімейного життя — додаткова зона зростання. Спочатку ми вчимося вибудовувати відносини з чоловіком на новому, більш глибокому рівні, потім нам відкривається досвід материнства, а потім з'являється бажання жінки закрити потребу у самореалізації з дитиною на руках.

За статистикою, у нашій країні працюючих жінок з дитиною від 0 до 2 років — 48 %, а з дитиною від 3 до 6 років вже 78 %. Але скільком дійсно вдається самореалізовуватися і встигати займатися родиною, домівкою? "Зручний" і продуктивний декрет, найчастіше, зустрічається лише у Instagram. За реальних умов не кожна пара обговорює те, як жінка з дітьми буде поєднувати усі ролі, яким буде побут і розподіл обов'язків. А якщо згадати, що навіть наявність дитячого садка не гарантує вільну професійну реалізацію, цим відсоткам працюючих жінок можна поаплодувати. Самі лише дитячі хвороби чого варті! Тому у сучасних мам настільки затребуваними є вільні графіки, віддалена робота і фріланс — більше шансів домогтися успіху за нових умов.

Здається, що бути гарною мамою і самореалізованим професіоналом, можна, лише якщо найняти няню або поселити з собою бабусь і піти у офіс, де ніхто не відволікає. Але такий підхід багатьом недоступний і, до того ж, їх це не влаштовує. На щастя, зараз можна знайти способи збалансувати усе: вивчити психологічні, коучингові техніки, тайм-менеджмент, досвід інших жінок. Головне, щоб була мотивація. Адже можна не лише не відокремлювати родину і роботу, а й посилити їх завдяки один одному.

5 причин не відокремлювати родину від роботи

Трансляція цих цінностей, як рівнозначних, допоможе оточити себе однодумцями

Ще на уроках суспільствознавства усім нам вчитель розповідав, що соціальні групи формуються на основі схожих інтересів і цілей. Але випасти за межі групи, як виявилося, настільки ж легко, якщо ваші особисті умови життя змінилися.

Таке на собі досить часто відчувають мами, які у своєму оточенні першими отримали новий статус. Навіть якщо бажання реалізуватися, гумор, хобі у них не змінилися, друзі, колеги і близькі все одно починають ставитися до них інакше.

Вийти з декретного вакууму складно. Але якщо прийняти як факт нову роль, оточити себе людьми з новими, схожими інтересами, ви не будете відчувати себе білою вороною. Спілкування з людьми, які вас розуміють і приймають, приємне і ефективне, тому що вони дивляться на вас як на цілісну особистість з цілями і планами у різних областях.

Це дає можливість не упускати краще у кожній зі сфер

Ми працюємо, розвиваємося не для того, щоб сума на карті нас радувала, а заради цінних спогадів, позитивних емоцій і для дитини, і для її батьків. Але скільки виступів у садочку, походів до лікаря і побачень з чоловіком було втрачено через жорсткий графік? Але ж відповідальному співробітнику не обов'язково просиджувати у офісі фіксований час — набагато важливішою є ефективність у відведені години.

Віддалена робота, фріланс і гнучкі графіки дозволяють нам розставляти пріоритети таким чином, щоб відчувати себе щасливими, і бути там, де це важливо.

З'являється більше можливостей для відпочинку

Коли немає поділу між родиною і роботою, спланувати відпустку стає не настільки вже й складним завданням. Керуєте своїм графіком ви, а це означає, що й на відпустку чекаєте, як на логічну перерву для відновлення ресурсу.

Погодьтеся, з'єднати два графіка відпусток, коли працюєте у різних компаніях, складно. Підібрати такий час, щоб усі були здоровими — ще складніше. Але якщо це завдання має вирішити лише один член родини, то шанси на успіх і реалізовану відпустку зростають у кілька разів.

Допомагає відчути свободу бути собою

І вмикати ті ролі, які зараз є важливими:

  • бути мамою, коли потрібно відновитися для роботи;
  • провести час наодинці з собою, коли душа вимагає спокою;
  • попрацювати, коли є натхнення, а роль мами себе починає вичерпувати.

Для сучасної жінки на перший план дедалі частіше виходить потреба бути самодостатньою. І полягає це не лише у фінансовій свободі, у вмінні зайняти себе справами, які є комфортними і важливими, але й у розумінні того, чого вона хоче від життя. Зрозуміло, що, якщо для жінки є важливими і родина, і робота, і якщо їх поєднати, вона відчує себе у гармонії зі своїми бажаннями і цілями.

Позбавляє від підвищеної тривожності, страхів

Депресія є одним з найбільш частих післяпологових ускладнень і виникає у 10-13 % породіль. Але емоційні складнощі можуть бути й у решти 90 % жінок. Крім гормональних перебудов, недосипу, необхідності знову будувати відносини з чоловіком, одним з провокуючих чинників може стати втрата себе і відсутність відпочинку. Здавалося б, якщо поєднати роботу і родину, то це лише погіршить ситуацію. Але не для тих, хто не уявляє свого життя без самореалізації.

Тому, коли ви поєднуєте дві сфери (навіть інтуїтивно), то правильно розставляєте пріоритети, концентруєтеся на завданні "тут і зараз". Це допомагає позбутися гнітючої думки, яка мучить багатьох жінок: "Мені вже N років, а я ще нічого не встигла створити". Встигнете!

Є така латинська приказка Festina lente — що у перекладі означає "поспішай повільно". Це означає, що для того, щоб досягти своєї мети, вам не потрібно бігти попереду колег. Потрібно рухатися вперед відносно себе, де у вашому світі цілі не лише професійні, а й особисті. Вони не лише на очах у всього соціуму, але й у глибині родини. І коли ви, як особистість, не рубаєте свої сфери на окремі частини, а переплітаєте одну через іншу і підсилюєте їх, ваше життєве колесо балансу стає рівним.

Цих причин не відокремлювати родину і роботу буде достатньо. Ви — цілісна особистість, тому те, що ваші цінності змішуються, є цілком закономірним.

Правила для підтримання балансу між різними сферами

Варто відзначити 3 правила, які дозволяють тримати баланс між різними сферами і не заважати їм розвиватися як всередині системи цінностей, так і автономно. Вони ідеально доповнюють картину мирного симбіозу родини, роботи і, звичайно, власне особистості жінки:

Делегувати

Перша навичка, про відсутність якої жінка може пошкодувати після появи малюка, це просити про допомогу чоловіка. Давайте будемо чесними, навіть якщо мама не збирається одразу занурюватися у світ кар'єрного зростання, їй потрібна допомога чоловіка. Ідеально, коли про це не потрібно просити, а жінка не відмовляється прийняти допомогу чоловіка.

Психологи, соціологи усього світу проводять дослідження про важливість ролі батька у житті дитини з перших днів. Але навіть якщо не вдаватися у вивчення, стає очевидним те, що мама (особливо та, яка працює) має усі підстави залучати чоловіка до домашніх справ, до догляду за дитиною. І він впорається.

Наступним етапом довіри до світу може стати делегування побутових обов'язків: прибирання, приготування їжі, прання та інше. Якщо важко впустити у будинок людину з миючими засобами, забезпечте будинок побутовою технікою, яка значно полегшить фізичну працю і звільнить час для розумового. Головне, варто враховувати, що ви бережете не лише робочі години, але й своє ментальне здоров'я.

Вимикати перфекціоніста

Дозволити собі помилятися — найкраще рішення для будь-якої людини, яка планує розвиватися, а не тупцювати на місці. Перфекціоніст живе у кожній дружині і мамі: ніхто правильно не помиє малюка, не приготує смачну вечерю. А те, що ніхто не зробить хоча б частину вашої роботи ідеально й говорити нічого.

Для людини, яка вирішила поєднувати родину і роботу, вміння вимикати перфекціоніста взагалі є обов'язковим. Не потрібно мучити себе приказками про "двох зайців" і через це переконання відкладати своє життя на потім. Роблячи щось не ідеально, ви все одно крокуєте вперед. І тоді ви точно прийдете до мети раніше, ніж через постійну прокрастинацію і моральне виснаження.

Любити себе

Банально, але факт — намагаючись з'єднати родину і роботу не вдасться побачити усіх плюсів, якщо з системи цінностей викинути турботу про себе. Раніше написано, що одна з ключових причин не відокремлювати сфери одну від одної — це гарний повноцінний відпочинок. А зараз нагадаємо, що відпустка може бути не лише з родиною, але й без неї.

Кожній людині інколи потрібно провести час з друзями, але найчастіше короткі зустрічі не можуть повною мірою наситити ресурсом. Тому якщо є можливість з'їздити у відпустку без будь-кого, варто нею скористатися. Це допоможе не просто почати любити себе, але й зміцнити впевненість у собі, правильно розставити пріоритети, зняти стрес, підвищити продуктивність.

Пам'ятайте золоту істину: спокійна дружина — щаслива родина. Тому не жалкуйте на ритуали для себе, не соромтеся говорити про цю необхідність своїм близьким і давайте їм можливість користуватися тими ж правилами.

Створити й утримати баланс між особистими і професійними сферами важливо для будь-якої людини, яка не планує замикати коло інтересів лише на одній області. Як бачите, це цілком реально, якщо у вас є бажання, причини і готовність поступово розширювати сприйняття своїх можливостей.

Источник