13 лютого — Микита-пожежник: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не можна виходити з дому увечері, щоб не отримати порчу.

Святкування дня Микити-пожежника одне з найважливіших свят православного календаря, яке проходить щорічно 13-го лютого. Свято називається в пам'ять про Микиту, ченця, затворника Печерського, єпископа Києво-Печерської Лаври. За народними повір'ями вважається, що цей святий, будучи покровителем вогню, тепла, спекотного сонця і блискавок (не даремно він називається Микита-пожежник), може захистити вас і ваше житло від блискавок, які можуть під час грози вдарити по будинку і викликати сильну пожежу, інформує Ukr.Media.

Історія та легенди

У легенді говориться, що за життя спочатку Микита пішов у ченці Києво-Печерського монастиря. У певний момент життя він вирішив перетворитися на затворника. І хоча його досить довго відмовляли, але він нікого не послухав і все одно наполіг на своєму.

Незабаром його став спокушати диявол. Він прийняв образ ангела і часто являвся Микиті, поступово вселяючи йому ненависть і огиду до Євангелія, в той час як в Старому Завіті Микита став розбиратися незрівнянно краще інших священнослужителів. Ченці з монастиря побачили, що сталося з Микитою і старанними молитвами зуміли вигнати диявола. Це Микиту і врятувало — демонічна сутність залишила молодого самітника і більше не з'являлася. Залишок життя він провів у суворому посту і постійному прагненні до смирення. Незабаром Микиту зробили єпископом Києво-Печерського монастиря.

Тепер, рік за роком з метою створити гарантію захищеності житла від полум'я і знизити ймовірність загорянь, необхідно провести певні обряди і старанно молитися Микиті-пожежнику. Якщо пощастить і молитви будуть почуті, то цілий рік з тринадцятого лютого ви зможете жити спокійно, без страху того, що будинок згорить або ви постраждаєте від полум'я.

Повір'я

Кажуть, що тринадцятого лютого на даху вашого будинку гратиме лісовик. Цей лісовий демон з язичницьких повір'їв може сильно нашкодити людині. Якщо він вирішить сісти на гребінь, то будинок може похитнутися. Слідкуйте уважно за станом побудованого житла. Небезпечно буде виходити на вулицю вночі, щоб не попастися йому на очі.

Існує ряд народних прикмет, які проявляються в День Микити пожежника. Знаки допоможуть зробити передбачення майбутнього.

Якщо дрова не розгораються, то значить скоро може наступити тепла погода. Це показує і білий колір всередині печі. Якщо ви всередині побачите щось яскраво червоного кольору, то велика ймовірність, що скоро заморозки, температура знизиться. Голосно кричущі ворони віщують хуртовину. Не варто виходити вночі з дому — можуть наврочити.

Источник