Кілька порад, які допоможуть вам і вашій родині збільшити вживання овочів і фруктів

Як почати їсти більше продуктів рослинного походження.

Більшість з нас, хоча і не можуть назвати себе привередами, все ж їдять мало фруктів і овочів, інформує Ukr.Media.

Однак, як стверджують вчені, половина здорового щоденного раціону повинна складатися з продуктів рослинного походження. Як же обхитрити свої смакові рецептори? Ось кілька простих способів їсти більше овочів і фруктів, навіть якщо ви їх не любите.

Овочеві спагеті

Навіть найвимогливіший гурман не відмовиться від спагетті. Спіралізатор — це дешевий кухонний гаджет, який робить тонкі смужки з овочів. Він добре справляється з солодкою картоплею, буряком, кабачками, морквою — словом, робить овочеві спагетті практично з чого завгодно. Потім ви можете їх обсмажити або запекти і подати з вашим улюбленим соусом. Спробуйте, наприклад, пасту з цукіні з соусом песто з кеш'ю і базиліка або гострі спагетті з солодкої картоплі.

Додати гірчицю

Багатьом людям, особливо дітям, не подобається гіркий або прісний смак, тому не дивно, що вони відмовляються від брюссельської або інших видів капусти. І все ж капуста є одним з найбільш корисних овочів. Щоб зробити її більш привабливою і замаскувати характерний присмак, готову страву можна приправити гірчицею або гірчичним соусом.

Використовуйте смачні соуси

Гуакамоле, хумус, тапенада з оливок — все це смачні і корисні соуси, з якими особливо хороша овочева картопля фрі. На полуденок ви можете нарізати огірок, томати або моркву і також подати їх з одним з цих соусів.

Обсмажування при високих температурах

Під час обсмажування овочів при високій температурі, цукор, що міститься в них, починає карамелізуватися, що надає їм неповторний аромат і смак. Розігрійте духовку до 250 градусів, наріжте овочі однаковими шматочками і змішайте з оливковою олією і спеціями. Потім обсмажте, періодично помішуючи, поки краї не стануть золотистими. Процес готування займе близько 20 хвилин, але час може варіюватися залежно від типу використовуваних овочів і розміру шматочків. Також бажано використовувати досить велику сковороду, щоб овочі не лежали в кілька шарів один на одному. Тоді вони будуть тушкуватися, а не смажитися.

Універсальність цього методу полягає в тому, що ви також можете використовувати його для брюссельської капусти, пастернаку, моркви, буряка, солодкої картоплі, цибулі та будь-яких інших овочів, які вам подобаються!

Коктейлі, пюре і смузі

Якщо у вас вдома є якісний потужний міксер, то це ще один відмінний спосіб збільшити вживання свіжих продуктів. Почніть з приготування густих фруктових коктейлів вранці і овочевих супів і пюре ввечері. Ви також можете робити фруктово-овочеві привабливі ласощі.

Додати приправи

Спеції — ідеальний спосіб поліпшити смак практично будь-якої страви. Наприклад, якщо візьмете грибну приправу для м'яса, то ваші овочі придбають цікавий грибний аромат. Якщо ви раніше практично не використовували спеції, почніть зі сумішей, таких як прованські спеції або індійське каррі. Якщо ж любите гострі страви, спробуйте гострий попкорн з цвітної капусти.

Фруктовий десерт

Порівняно з тортами і тістечками, солодкі овочі і навіть фрукти часто не викликають у дітей великого інтересу. Тому щоб діти (а також дорослі) з великим ентузіазмом ставилися до цих продуктів як частини свого раціону, доведеться проявити трохи винахідливості.

Так, спробуйте приготувати смачне морозиво із заморожених бананів, сорбет із замороженого манго або кавунове морозиво. З фініків можна зробити фінікові рулетики, змішавши їх з меленим кокосом і обваляти в подрібнених горіхах (або кокосовій стружці). Ви також можете замочити нарізаний інжир або полуницю в якісному темному шоколаді і отримати оригінальний десерт.

Источник