Вчені довели, що схильність до остеопорозу є характерною для чоловіків, у яких є ожиріння

Ожиріння сприяє розвитку остеопорозу в осіб чоловічої статі.

У журналі Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism представлене нове дослідження. Його автори дійшли до висновку, що чоловіки з високим рівнем жиру в організмі мають більш низьку щільність кісток і можуть зіштовхнутися з більш високим ризиком переломів, інформує Ukr.Media.

Більшість досліджень показали позитивний або нейтральний вплив жирової маси тіла (ваги жиру) на здоров'я кісток. Безжирова маса — це уся вага тіла, включаючи органи, шкіру і кістки, за вирахуванням жиру. Медичні працівники часто припускають, що люди з більш високою масою тіла мають високу щільність кісток і низький ризик переломів, і ці пацієнти з меншою ймовірністю проходять скринінг на остеопороз.

"Ми виявили, що більш висока жирова маса була пов'язана з більш низькою щільністю кісток, і ці тенденції були сильніше виражені у чоловіків, ніж у жінок, — розповідає доктор медичних наук Чиказького медичного університету Раджеш К. Джейн. — Наше дослідження показує, що вплив ваги тіла залежить від співвідношення м'язової і жирової маси, і що власне висока вага тіла не є фактором ризику".

Вчені використали дані про мінеральну щільність кісток і склад тіла в цілому від більш ніж 10 тис. осіб у віці до 60 років. Вони виявили сильний позитивний зв'язок між м'язовою масою та мінеральною щільністю кісток як у чоловіків, так і у жінок. І навпаки, жирова маса мала помірно негативний зв'язок з мінеральною щільністю кісток, особливо у чоловіків.

Источник