На станцію «Вернадський» відправили вакцини, щоб прищепити від коронавірусу українських полярників- Коронавірус

На станцію "Вернадський" відправили вакцини, щоб прищепити від коронавірусу українських полярників- Коронавірус

Фото: facebook.com/AntarcticCenter

Для вакцинації українських полярників Міністерство охорони здоров’я відправило на станцію » Академік Вернадський » криголам «Ноосфера», який доставить 66 доз вакцини Comirnaty. Про це повідомляє пресслужба Національного антарктичного наукового центру.

— Українські полярники, які працюють зараз на станції «Академік Вернадський», зможуть зробити щеплення від COVID-19 прямо в Антарктиді. Необхідні для цього вакцини надало Міністерство охорони здоров’я України. На крижаний континент їх доставить флагман українського науково-дослідного флоту — криголам «Ноосфера», що йде на станцію, — зазначено у повідомленні.

Як розповіли у центрі, під час транспортування вакцини додержуються всіх відповідних норм холодового ланцюга. Препарат помістили у морозильну камеру, яка працює в режимі -70 градусів за Цельсієм. Також на криголамі знаходиться лікар, який стежить за транспортуванням препарату.

– Вакцини призначені для зимників 26-ї Української антарктичної експедиції. Вони вирушили на станцію у березні 2021 року і не мають щеплень від COVID-19, адже тоді процес вакцинації в Україні лише розпочинався. Зимоводи зможуть отримати 2 дози кожен. Також препарат прямує для учасників сезонної експедиції, які мають повний курс щеплення від COVID-19, але не встигли отримати бустерну дозу, — наголосили у відомстві.

У центрі зазначили, що вакцинувати зараз українських полярників дуже важливо, оскільки за рік перебування в Антарктиді та практично повної відсутності фізичних контактів із зовнішнім світом, їхній імунітет має низьку здатність протистояти вірусам.

Джерело