Чому теплі ванни вважаються корисними для здоров’я

Від теплих ванн можна отримати багато позитивних ефектів.

Полежати у теплій воді і розслабитися — одне з небагатьох доступних для усіх задоволень. І у нього є чимало плюсів для здоров'я, інформує Ukr.Media.

Знімає стрес

Це те, про що думає більшість людей, коли у голові з'являється образ теплої ванни. Вона допомагає розслабити напружені м'язи, але може бути корисною не лише для цього. За словами лікарів-дерматологів, шкіра виділяє ендорфіни, коли ми занурюємося у теплу воду, як і тоді, коли відчуваємо сонце на своїй шкірі. Ванна, яка приймається протягом 20-30 хвилин — відмінний спосіб відчути ефект зняття стресу.

Зменшує біль

Тепла вода не лише вивільняє ендорфіни, але й знімає біль у м'язах та суглобах. Незалежно від того, чи відновлюєтеся ви після особливо важкого тренування або страждаєте через артрит, регулярне прийняття теплих ванн може допомогти знизити біль.

Покращує кровопостачання

У Японії популярними є гарячі джерела, тому що вважається, що перебування у них покращує кровообіг. Дослідження 2016 року показало, що теплова терапія у вигляді теплих ванн або гарячих джерел дійсно допомагає поліпшити кровообіг. А це може знизити артеріальний тиск і сприяти загальному здоров'ю серцево-судинної системи.

Знижує запалення

Запалення, які здатні бути дуже болючими і заважати повсякденній діяльності, виникають, коли імунна система запускає надмірну реакцію. Артрит, низька рухливість суглобів і навіть деякі аутоімунні захворювання — усе це наслідки запалень в організмі. Тим, хто страждає через хронічне помірно виражене запалення, тепла ванна може допомогти зменшити його.

Зміцнює сон

Здається, що ви краще спите, коли приймаєте теплу ванну перед сном, просто тому, що це розслабляє вас? Це лише частина правди. Є наукова причина, чому теплі ванни допомагають краще спати — перед сном наші тіла мають тенденцію трохи охолоджуватися, щоб підготуватися до сну. Коли ви перебуваєте у теплій воді, температура тіла підвищується на кілька градусів. А коли ви виходите з неї і охолоджуєтеся, це підсилює природний процес охолодження тіла, сигналізуючи про те, що прийшов час відпочити. Спробуйте прийняти теплу ванну за 1-2 години до сну, щоб отримати повний ефект.

Спалює калорії

Перебування у теплій воді протягом години спалює стільки ж калорій, скільки й 30-хвилинна прогулянка. Ванна спалює калорії, тому що тіло має більше працювати, щоб збалансувати температуру, поки ми занурені у теплу воду. Прийняття ванни не замінить регулярні фізичні навантаження, але чому б не спалити зайві калорії?

Заспокоює шкіру

Ви можете подумати, що гарячі ванни сушать шкіру, і це є правдою — купання у дуже гарячій воді може її сушити. Але теплі ванни у поєднанні з ефірними оліями або вівсянкою можуть стати ідеальною протиотрутою від сухості шкіри. Нанесення лосьйону одразу після купання, поки шкіра ще тепла, забезпечить утримання вологи.

Источник