Вчені довели взаємозв’язок між діабетом та іншими хворобами у людей і станом їх психіки

Психічний стан у людей може впливати на розвиток у них діабету та інших недуг.

Згідно з новим дослідженням, стан психічного здоров'я людей, наявність депресії певним чином впливає на їх схильність до діабету та інших хвороб, інформує Ukr.Media.

Діабет відрізняється тим, що рівень цукру у крові людини стає занадто високим. Існує два типи діабету, тип 1 і тип 2. За наявності типу 1 імунна система організму атакує і руйнує клітини підшлункової залози, що виробляють інсулін, а за наявності типу 2 організм не виробляє достатньої кількості інсуліну або клітини організму не реагують на нього.

На схильність до даного захворювання впливають різні фактори, одним з них може бути стан психіки — про це говорить нове дослідження, проведене фахівцями Массачусетського університету (США). Проаналізувавши медичні карти понад 300 тисяч осіб віком від 40 до 69 років, вчені виявили, що "психічне здоров'я може відігравати певну роль у захворюваності на діабет — у людей, які страждають на депресію, ймовірність його розвитку на 30 % вища, ніж у людей без депресії".

Висновки дослідників опублікував журнал Nature Cardiovassal Research. У його статті вчені стверджують, що вразлива психіка також може говорити про схильність до хвороб серця.

"Люди, які страждають на депресію, мають більш високий ризик розвитку ішемічної хвороби серця та аритмії".

Вчені уточнюють, що такий зв'язок сильніше проявляється у жінок: у депресивних жінок ішемічна хвороба серця зустрічається частіше порівняно з чоловіками.

За словами дослідників, механізм зв'язку хвороб і порушеного стану психіки "не до кінця зрозумілий", проте отримані дані свідчать, що "лікування депресії може знизити ризик розвитку кардіометаболічних захворювань".

Симптоми депресії

За даними служби охорони здоров'я NHS, симптоми депресії можуть варіюватися від фізичних до соціальних і психологічних:

Фізичні симптоми

Рух або мова стають повільнішими, ніж зазвичай, виникає незрозумілий біль, нестача енергії, порушення сну.

Психологічні симптоми

Постійно поганий настрій, почуття безнадійності і безпорадності, низька самооцінка і відсутність цікавості до усього, мотивації.

Соціальні симптоми

Уникнення контактів з близькими, нехтування хобі, робочими, сімейними обов'язками.

Источник