Путін оголосив про визнання незалежності так званих «Л/ДНР»

Президент РФ Володимир Путін під час свого 55-хвилинного виступу в телеефірах російських телеканалів заявив про визнання незалежності так званих «ДНР» та «ЛНР» та підписав відповідні укази. Після чого була показана церемонія підписання Путіним відповідних указів.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу із посиланням на трансляцію російського ТБ.

«Вважаю за необхідне ухвалити давно назріле рішення – негайно визнати незалежність та суверенітет «ДНР» та «ЛНР». Прошу Федеральні збори РФ підтримати це рішення. А потім ратифікувати договори про дружбу та взаємодопомогу з відповідними «республіками», — сказав Путін.

Перед цим він звинуватив Україну в ескалації нинішньої ситуації в ОРДЛО, заявивши, що Росія зробила все для збереження територіальної цілісності України. Свій виступ Путін завершив погрозою Україні, яка, нібито, діє агресивно на Донбасі.

Під час телезвернення президент РФ дав короткий історичний екскурс в історію, який погано узгоджується з історичною наукою. Зокрема, Путін назвав нашу державу «Україною імені Володимира Ілліча Леніна», маючи на увазі, що Україну створили радянський диктатор та керована ним більшовицька партія.

Дійшовши до нинішньої ситуації в Україні, Путін охарактеризував її вкрай негативно у всіх сферах життя і назвав нашу державу «колонією з маріонетковим режимом». При цьому він вкотре виправдав окупацію Криму.

Також російський президент повторив кремлівські наративи, що Україна становить загрозу Росії, особливо у разі її вступу до НАТО. Разом з тим він розкритикував небажання Заходу позитивно реагувати на кремлівські ультиматуми щодо запропонованих РФ «гарантій безпеки».

Нагадаємо, сьогодні раніше всі члени Ради безпеки РФ у телетрансляції по російському ТБ висловилися за визнання незалежності так званих «республік» ОРДЛО. Президент РФ Володимир Путін оголосив, що ухвалить рішення протягом 21 лютого.

Після цього під час телефонних розмов із президентом Франції Еммануелем Макроном та канцлером ФРН Олафом Шольцем Путін повідомив їм, що збирається підписати указ про визнання незалежності так званих «ДНР» та «ЛНР».

Як повідомлялося, державна дума РФ раніше проголосувала за те, щоб надіслати звернення до російського лідера Володимира Путіна з проханням визнати так звані "Л/ДНР". У Кремлі заявили, що визнання незаконних формувань, так званих Л/ДНР, не корелюється з Мінськими домовленостями.

У МЗС України заявили, що Москва нестиме повну відповідальність за руйнування Мінських домовленостей та процес мирного врегулювання збройного конфлікту на сході України у разі визнання цих незаконних утворень.

З 17-18 лютого розпочалося загострення ситуації на сході України. У п'ятницю керівництвом маріонеткових «республік» ОРДЛО було заявлено про початок евакуації жінок, дітей, людей похилого віку, насамперед із населених пунктів на лінії розмежування через нібито наступ ЗСУ. У суботу в «ЛНР» та «ДНР» була оголошена загальна мобілізація чоловіків.

Зі свого боку, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний звернувся до мешканців окупованих районів Донецької та Луганської областей, наголосивши, що Україна не проводить жодних наступальних операцій на сході України, та закликав не вірити брехні окупантів.

Источник