Харків спокійний. Гроші для армії, бригади рятувальників і сотні добровольців тероборони

Фото: KHARKIV Today. Місто готується до ескалації конфлікту з Росією.

СБУ працює у посиленому режимі, тероборона спростила процедуру підписання контракту, на в’їзді до Харкова стоять блокпости, добровольці формують загони першої допомоги, волонтери збирають гроші на армію та допомогу людям із прифронтових територій.

«Прошу вас бути спокійними. У Харкові війни не буде», — заявив сьогодні міський голова Ігор Терехов.

Місто сподівається на краще, але готове до всіх можливих сценаріїв. Паніки немає — за вісім років війни на Донбасі у Харкові сформувався потужний волонтерський та добровольчий рух. Наразі його учасники мобілізують сили, а бізнес допомагає волонтерам грошима.

Тероборона та патрулювання

Служба безпеки та поліція Харкова працюють у посиленому режимі. Вранці пресслужба Управління СБУ в Харківській області повідомила про запобігання терактам у храмах Московського патріархату. На в’їздах до міста цієї ночі з’явилися блокпости, патрульні перевіряють документи водіїв деяких автомобілів. Поліцейські області, як і всієї України, до 26 лютого служать у посиленому режимі.

Триває набір до тероборони Харківщини. Охочих багато і щоб прискорити процедуру підписання контракту, у територіальних центрах комплектування (військкоматах) спростили процедуру проходження медогляду.

Поліція працює у посиленому режимі. Фото: KHARKIV Today

«Найбільше часу йде на проходження медкомісії, два-три дні. Ми зараз спрощуємо алгоритм. Наприклад, якщо людина проходила медкомісію протягом останніх п’яти років, то їй уже повторно її проходити не потрібно. Крім того, ми залучаємо до комісії більше медиків», — розповів KHARKIV Today колишній військком Харківської області Юрій Калгушкін, який зараз є консультантом тероборони. Він також повідомив про те, що найближчим часом буде оголошено масштабне навчання.

Не відстають і добровольчі організації самооборони. Тиждень тому KHARKIV Today писав про новий рух «Рятувальник», організований ветеранами АТО для захисту цивільного населення від можливих терактів. Наразі на базі «Рятувальника» сформовано більше 26 бригад (дані на понеділок, їх кількість постійно зростає) із чотирьох осіб, куди входять медики, водії, ветерани АТО, люди з вогнепальною зброєю. Завтра, 23 лютого, пройде закритий збір для ветеранів, а цієї неділі — для всіх охочих вступити до лав організації.

«Виїзним екіпажам потрібна певна узгодженість, потрібно домовитися, яке спорядження буде у кожному екіпажі і на яких радіочастотах ми працюємо. Ветерани окремо взаємодіятимуть із силовими структурами, ми братимемо участь у патрулюванні і, у разі чого, допоможемо силовикам, якщо їм знадобиться підкріплення» , — розповів KHARKIV Today організатор «Рятувальника» Ігор Пушкарьов.

Водночас у деяких харківських школах вирішили звернути особливу увагу на безпеку дітей у неспокійний період. Наприклад, у школі №11 класні керівники просять батьків повідомляти про те, чи дістався школяр додому. Як пояснила KHARKIV Today директорка школи Світлана Проценко, на восьмому році війни це — цілком зрозумілий захід. Він не примусовий — батьки і вчителі самостійно домовляються про взаємодію.

До того ж, у всіх харківських школах вчителі показали учням шлях до бомбосховища та розповіли про те, що потрібно робити після сигналу міських систем оповіщення населення.

Завтра, 23 лютого, міський голова Ігор Терехов піде перевіряти готовність бомбосховищ та укриттів.

Волонтери вступають у бій

Як і у 2014 році, Харків знову — центр волонтерського руху країни. Добровільні помічники армії знову збирають гроші на потреби фронту, наприклад Help Army збирає гроші на приціл для снайперської гвинтівки, волонтер Іван Діденко збирає гроші на генератори, кабелі, системи відеоспостереження та інші необхідні дрібниці, волонтер Артем Фісун, як уже писав KHARKIV Today, повіз у зону ООС запчастини.

Про підтримку армії заявляє бізнес.

«Компанія Win-Win Marketing Agency відтепер щомісяця перераховує весь вільний кешфлоу на армію. Я особисто — теж. Я знаю, що мене читають люди з різним достатком. Підприємців, компанії я закликаю наслідувати наш приклад. Людей з меншим достатком закликаю налаштувати щомісячні платежі, нехай навіть 50-100 гривень на місяць. Це вкрай важливо, тому що тисячі маленьких струмочків перетворюються на океан», — написав підприємець Олександр Виноградський.

Навіть єноти не залишилися осторонь. Кафе ЄHOTcoffee пропонує безкоштовну каву всім військовим та укриття у разі чого — для всіх відвідувачів.

«Під час надзвичайної ситуації ви можете розраховувати на наше бомбосховище», — розповіли у кафе.

Харківські волонтери везуть допомогу у села на лінії розмежування. Фото: Юрій Немикін

Знову потрібна допомога цивільним. «Станція Харків», яка у 2014-15 роках допомогла сотням біженців із зони бойових дій знайти новий дім та облаштуватись у Харкові, знову приймає дзвінки від охочих виїхати зі Станиці Луганської та інших населених пунктів Донбасу.

«Зі Станиці Луганської до нас звернулися чотири особи, ми знайшли у Харкові житло в оренду. Централізованої евакуації немає, люди без транспорту виїхати не можуть. Зараз звідти виїжджають до Сєвєродонецька, але Сєвєродонецьк теж частково евакуюватиметься», — повідомила співзасновниця «Станції Харків» Юлія Піменова.

Волонтери вийшли з дистанційного режиму і знову працюють на Дмитрівській, 20, з 11:00 до 16:00 по понеділках, вівторках та четвергах, з 13:00 до 18:00 у решту будніх днів. Знайшлися підприємці, які готові забезпечити переселенців харчуванням. Потрібні ковдри, подушки, постільна білизна, кухонне начиння, підгузки та засоби гігієни.

Джерело