Ці продукти здатні відновити сили організму після зими

Щоб заповнити дефіцит вітамінів після зими, варто їсти певні продукти.

Настання весни — довгоочікувана подія, але нерідко у цей період з'являється сонливість, нудьга і загальний занепад сил. Щоб прокинутися разом з природою від зимового сну, необхідно впоратися з авітамінозом, інформує Ukr.Media.

Критичний дефіцит вітамінів у організмі характеризується загальною ослабленістю. Сонливість — один з перших симптомів. Сон може бути повноцінним, але вдень все одно відчувається нестача енергії. Авітаміноз миттєво впливає на продуктивність роботи мозку. Пам'ять, уважність, посидючість і координація погіршуються. Крім того, страждати може навіть характер, оскільки за нестачі вітаміну С людина стає дратівливою.

Однак не варто забувати, що повний авітаміноз — це рідкісне явище. Зазвичай, до кінця зими у організмі не вистачає однієї вітамінної групи. Визначити певний список майже неможливо, тому лікарі вважають за краще призначати повний вітамінний курс. Але які вітаміни потрібні організму на початку весни і де вони містяться?

Будь-яка здорова їжа містить ряд вітамінів і мінералів. Кожна з груп має власні корисні властивості. З метою профілактики авітамінозу урізноманітніть своє меню корисними продуктами з найбільш актуальної у вашому випадку категорії. Краще, якщо вони будуть свіжими, оскільки під час приготування овочі і фрукти втрачають частину корисних речовин.

Джерела вітаміну C

До початку весни аскорбінової кислоти не вистачає майже усім. Основне завдання цього вітаміну — підтримувати імунітет у робочому стані. Велика кількість вітаміну С міститься у обліписі, яблуках, чорній смородині, шипшині, полуниці, ківі, зелені, капусті, щавлі, бобових і цитрусових. До речі, буде неправильно думати, що цитрусові є лідерами за вмістом вітаміну С, — це помилка. З усіх цих продуктів рекордсменом є ківі.

Джерела вітаміну D

Цей вітамін називають "сонячним", тому що він виробляється у організмі самостійно під час впливу на поверхню шкіри прямих сонячних променів. Не є дивним те, що після суворої зими нам його не вистачає. Важливість вітаміну D полягає у тому, що саме за допомогою нього засвоюється життєво важливий кальцій. Вітамін D міститься у риб'ячому жирі, яєчному жовтку, ікрі, печінці, вершковому маслі, молоці і волоських горіхах. Для курсу оздоровлення достатньо щодня з'їдати 5-7 одиниць будь-яких з цих продуктів.

Джерела вітаміну В1

Основне завдання вітаміну В1, або, як його ще називають, тіаміну — контролювати роботу нервової системи. Він виробляється мікрофлорою кишківника самостійно, але ця доза не є недостатньою. Тому для підтримання гарного настрою рекомендується їсти гречану, рисову, пшеничну кашу або борошно, дріжджі, овес, квасолю, свинину або яловичину. Якщо ваша дієта досить збалансована, і ви щодня їсте каші, то вам не загрожує дефіцит тіаміну.

Джерела вітаміну В2

Це вітамін для зростання, що є особливо актуальним для дітей до 18 років. Також вітамін В2 відповідає за гемоглобін у крові і сприяє загоєнню. Велика кількість рибофлавіну (вітаміну В2) міститься у рибних продуктах, м'ясі, яйцях, молоці, крупах і дріжджах. Добова доза вітаміну В2 міститься у двох яйцях.

Джерела вітаміну Е

Токоферол часто називають вітаміном молодості. Пряме його призначення — контроль статевих залоз і м'язової тканини. З метою профілактики і лікування у повсякденний раціон необхідно додавати шипшину, оливкову олію і яєчний жовток. Також велика кількість вітаміну Е міститься у зеленому листі щавлю і салату.

Джерела вітаміну A

Цей вітамін відповідає за гарний зір. Його нестача призводить до неуважності і стомлення очей. Особливо важливим він є для дітей шкільного та дошкільного віку, оскільки відповідає за формування скелета. Щоб заповнити нестачу вітамінного запасу, можна вживати у їжу гарбуз, буряк, моркву, абрикоси, томати, кропиву, кукурудзу, болгарський і червоний перець.

Источник