Чи є щоденне вживання риби корисним

Рибу варто додавати у раціон з кількох причин.

Риба і морепродукти давно вважаються важливою складовою повноцінного раціону харчування. Медики рекомендують вживати рибу 2-3 рази на тиждень. За загальноприйнятою думкою, такої кількості цілком достатньо для середньостатистичного організму (при цьому ризик отруєння ртуттю зведений до мінімуму). Але що трапиться, якщо вживати рибу щодня? Які переваги і які ризики?

Коли варто боятися ртуті

Ртуть — природний елемент, який не викликає проблем зі здоров'ям за помірного прийому всередину. Але часте вживання їжі з високим вмістом ртуті може призвести до появи неприємних симптомів, а за умови гострого отруєння — до постійної неврологічної дисфункції, у тому числі й до затримок розвитку у дітей, інформує Ukr.Media.

За наявності отруєння ртуттю найпершим і найважливішим кроком є виявлення джерела. Щодо морепродуктів, то варто врахувати, що вміст ртуті у великих хижих рибах може бути вищим за рахунок того, що хижаки харчуються дрібними рибками з невисоким вмістом ртуті, і при цьому ще й живуть довше — у такий спосіб і відбувається природний процес накопичення небезпечної речовини.

Професор епідеміології та харчування Гарвардської школи громадської охорони здоров'я Ерік Рімм стверджує, що більшість людей цілком можуть дозволити собі їсти рибу щодня, не турбуючись про отруєння, за умови, що кількість риби з потенційно високим вмістом ртуті буде обмежена до 2 порцій на тиждень.

Виняток: вагітні жінки і діти — їм не варто вживати більше за 3 порції щотижня.

Лосось, креветки, сом, тиляпія, морські гребінці, устриці, оселедець, сардини та форель містять найменшу кількість ртуті.

Риба-меч, королівська скумбрія, акула, тайл-фіш, марлін і жовтоперий тунець містять досить багато ртуті.

Додавання риби у щоденний раціон дуже корисне для організму, оскільки продукт багатий на білок, корисні жири і мікронутрієнти. Дотримуючись дієти з високим вмістом риби цілком можливо прискорити метаболізм і підвищити якість сну. Крім цього, шкіра вирівнюється і стає еластичнішою, а здатність мозку до концентрації поліпшується.

Ось 6 причин їсти рибу частіше

Корисний жир

Риба — продукт з дуже високим вмістом омега-3 жирних кислот, які стимулюють роботу мозку і навіть позитивно впливають на психіку та настрій.

Здорове серце

Заміна червоного м'яса на рибу — відмінний варіант для поліпшення здоров'я серця. І справа не лише у високому вмісті омега-3 жирів, що знижують рівень тригліцеридів (тобто "поганого" жиру), скільки у їх поєднанні з іншими корисними елементами, що містяться у рибі.

За даними останніх досліджень, комбінація омега-3 жирних кислот з іншими поживними речовинами (вітаміни D і B2, кальцій, залізо, цинк, йод і магнезія) помітно знижує ризик появи серцевого нападу, розвитку атеросклерозу і навіть знижує рівень смертності серед людей, які страждають на хвороби серця.

Джерело вітаміну D

Риба — природне джерело вітаміну D, який зазвичай синтезується в організмі лише тоді, коли ми перебуваємо на сонці. Сьогодні деякі люди страждають через нестачу вітаміну D, оскільки ми забагато часу проводимо у приміщенні. "Рибна" вечеря може це виправити.

Засіб від депресії

За даними вчених, любителі риби і морепродуктів менш схильні до депресії. Причини цього до кінця не визначені, але є версія, що омега-3 жирні кислоти впливають на рівень вироблення "гормонів задоволення" — допаміну і серотоніну. Також дієта з високим вмістом риби покращує кровообіг, що також позитивно впливає на роботу мозку.

Зниження ризику розвитку аутоімунних розладів

За умови активного споживання риби знижується ризик розвитку діабету 1 типу — аутоімунного захворювання ендокринної системи, за якого імунна система атакує клітини підшлункової залози, що виробляють інсулін. Також вважається, що вживання продуктів з високим вмістом омега-3 зменшує ймовірність виникнення таких аутоімунних захворювань, як ревматоїдний артрит і розсіяний склероз.

Профілактика зниження розумової активності

З віком активність мозку поступово знижується, час реакції на подразники стає довшим, а функція короткочасної пам'яті погіршується. Але є цікаві дані: у любителів риби зниження когнітивних функцій відбувається повільніше.

Якщо ви полюбляєте рибу, то серйозних причин не радувати себе улюбленою стравою щодня немає. Але якщо ви не є шанувальником дарів моря, то, можливо, слід звернути увагу на харчові добавки з високим вмістом риб'ячого жиру. Вважається, що харчові продукти засвоюються краще, ніж екстракти або добавки, але останній варіант все ж таки кращий, ніж нічого.

Але за призначенням таких засобів треба йти до лікаря!

Источник