ЄС відключає від SWIFT сім російських банків

Рада ЄС запровадила додаткові обмежувальні заходи з огляду на неспровоковану та невиправдану військову агресію Російської Федерації проти України, зокрема, вирішивши відключити сім російських банків від фінансової системи SWIFT.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена сьогодні на сайті Ради.

Серед цих банків — "Открытие", "Новикомбанк", "Промсвязьбанк", Банк "Россия", "Совкомбанк", "ВЭБ" и ВТБ БАНК.

Заборона використання міжнародної системи SWIFT для вищезазначених банків набуде чинності на десятий день після публікації в Офіційному журналі ЄС, тобто з 12 березня.

Вона поширюватиметься на будь-яку юридичну особу чи організацію, зареєстровану в Росії, чиї майнові права прямо чи опосередковано належать більш ніж на 50% вищезгаданих банків.

Також європейським юридичним та фізичним особам заборонено брати участь у будь-яких майбутніх проєктах Фонду прямих інвестицій.

Крім цього, забороняється продавати, постачати, передавати або експортувати банкноти в євро до Росії або будь-якій фізичній або юридичній особі або органу в Росії, включаючи уряд і Центральний банк Росії, або для використання в Росії.

Сьогоднішні рішення доповнюють пакет заходів, оголошених Високим представником ЄС після засідання міністрів закордонних справ ЄС 27 лютого.

«Європейський Союз найрішучішим чином засуджує неспровоковану та невиправдану військову агресію Російської Федерації проти України та вимагає від Росії негайно припинити свої військові дії, беззастережно вивести всі сили та військову техніку з усієї території України та повністю поважати територіальну цілісність України, суверенітет і незалежність у межах її міжнародно визнаних кордонів», — наголосили у заяві.

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запровадили воєнний стан та оголосили загальну мобілізацію.

Україна офіційно направила позов проти Російської Федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Источник