Рада ООН з прав людини розглядає резолюцію щодо розслідування злочинів Росії

У четвер Рада ООН з прав людини (РПЛ) проводить у Женеві термінові дебати на запит України щодо ситуації з правами людини в країні після вторгнення Росії.

Як повідомили Укрінформ у Постійному представництві України при відділенні ООН у Женеві, 47 членів Ради у п’яницю мають ухвалити рішення про створення механізму для розслідування порушень прав людини та гуманітарного права в Україні.

Проєкт резолюції, співавторами якого виступили понад 60 держав-членів ООН, засуджує вторгнення Росії в Україну, вимагає виведення її військ та закликає терміново створити незалежну міжнародну комісію з розслідування.

Документ закликає незалежних експертів зібрати докази порушень міжнародного права «з метою максимізації їх прийнятності у будь-яких майбутніх судових розглядах у національних, регіональних чи міжнародних судах чи трибуналах, які мають або можуть мати в майбутньому юрисдикцію».

Комісія з розслідування є одним із найсильніших інструментів у розпорядженні РПЛ для притягнення до відповідальності за серйозні порушення прав людини. Висновки комісії з розслідування можуть призвести до політичних санкцій та допомогти компетентним органам у розслідуванні та судовому переслідуванні злочинців.

Комісія може також рекомендувати Раді безпеки ООН передати справу до Міжнародного кримінального суду.

Предметом розслідування стануть порушення прав людини в Криму та частині Донбасу з 2014 року, а також в інших частинах України починаючи з лютого 2022 року.

Управління ООН з прав людини заявляє, що від минулого четверга воно зафіксувало в Україні 752 жертви серед цивільного населення (227 убитих та 525 поранених), але вважає цю цифру заниженою.

Відповідно до міжнародного права напади військових на цивільних осіб вважаються воєнним злочином.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок на знак протесту проти розв'язаної Росією війни в Україні представники десятків країн залишили залу засідань Ради ООН з прав людини в Женеві перед виступом глави МЗС РФ Сергія Лаврова. «Рада з прав людини не повинна використовуватися як платформа для дезінформації, – заявила постпред Німеччини при ООН Катаріна Сташ. – Сміховинні твердження міністра закордонних справ Лаврова мають постати в істинному світлі: це цинічне спотворення фактів».

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан уже оголосив у середу, що його офіс отримав звернення від 39 країн з проханням розпочати розслідування «будь-яких минулих та нинішніх звинувачень у воєнних злочинах, злочинах проти людяності чи геноциді, скоєних на будь-якій частині території України будь-якою особою», починаючи з 21 листопада 2013 року.

У середу Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію, яка засуджує вторгнення Росії в Україну та закликає до негайного виведення її військ. 141 зі 193 держав-членів проголосували «за», п'ять – «проти», 35 утрималися.

Рада з прав людини засідає в Женеві до 1 квітня.

Источник