У Міноборони розповіли про подвиг українського льотчика: прийняв повітряний бій та вивів з-під удару окупантів ескадрилью з Кропивницького- Події

У Міноборони розповіли про подвиг українського льотчика: прийняв повітряний бій та вивів з-під удару окупантів ескадрилью з Кропивницького- Події

Фото: armyinform.com.ua

Серед тих, хто у битві за українське небо героїчно віддав найдорожче – своє життя – 58-річний льотчик-винищувач майор Степан Чобану. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці 9 березня повідомила прес-служба Міноборони України.

24 лютого 2022 р. він вивів літак із-під ракетного удару російських загарбників.

28 лютого його Су-27 першим піднявся у повітря та вступив у повітряний бій над Кропивницьким, відволікаючи на себе ворожу авіацію. Це дозволило піднятися в повітря решті літаків, вивести їх з-під удару та перебазувати на резервний аеродром.

— Атакований ракетами, загинув смертю хоробрих. Майор Степан Чобану оберігав нас у небі, тепер захищатиме нас із небес, — йдеться у повідомленні.

За визначну особисту мужність та героїзм Указом президента України Степану Івановичу присвоєно звання Герой України з нагородженням орденом «Золота Зірка» (посмертно). Похований із почестями на військовому цвинтарі у Миргороді.

Степан Іванович Чобану народився 21 грудня 1963 року в селі Долинське Ренійського району Одеської області у сім’ї робітників. У 1982 був призваний на термінову військову службу до лав радянської армії, а вже наступного року вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків, яке закінчив у 1987-му, пройшов підготовку на літак МіГ-23, служив у Кіровограді.

У 2010 році Степан Іванович пішов на пенсію, але у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації у 2015 році вирішив повернутися до лав ЗСУ. Як один із досвідчених льотчиків українських Повітряних Сил постійно виконував бойові чергування у складі сил протиповітряної оборони, передавав свій досвід молодшим колегам.

Джерело