Директор ЧАЕС Валерій Сейд: На станції є запас продуктів. Але у свободі люди обмежені- Події

Директор ЧАЕС Валерій Сейд: На станції є запас продуктів. Але у свободі люди обмежені- Події

Фото: Григорій КОСТАНТИНОВ

Дванадцяту добу в заручниках у російських військ перебуває персонал Чорнобильської атомної станції та вся зона відчуження. Зв’язку із цим ізольованим світом практично немає, але деякі новини нам вдалося отримати.

Продукти поки що є

Якщо на хвилину забути, що довкола війна, можна подумати, що життя та робота на ЧАЕС жодним чином не змінилися.

– Станція у порядку, люди функціонують, – розповів «КП» в Україні» директор Чорнобильської атомної станції Валерій Сейда. – Можна сказати, що ситуація стабільна. Територією станції люди переміщаються вільно, росіяни контролюють лише периметр. Ось за нього вийти можна лише за спеціальним погодженням.

Робочий час атомників, котрі заїхали на станцію до початку бойових дій, давно минув. Люди працюють понад норму, намагаючись по можливості підміняти один одного, щоб хоч трохи викроїти час для відпочинку. Умови, за словами директора, є, але, звісно, далеко не комфортні.

Добре, що поки що маємо запас продуктів і є можливість організувати двічі на день гаряче харчування, – каже Валерій Сейда.

 

Доступ до їжі мають і співробітники взятої в полон Нацгвардії, які охороняли станцію, а ось у свободі вони обмежені. За попередньою інформацією, під час захоплення станції всі бійці залишилися живими.

На запитання, що буде далі, відповіді наразі немає. Щоб організувати нову зміну, потрібно вивезти із ЧАЕС сотню людей і стільки ж завезти назад. Як це зробити через лінію фронту, де тривають запеклі бої, ніхто не знає. Зупинити роботу або залишити без контролю такі об’єкти, як атомна станція, сховище ядерних відходів, конфайнмент над зруйнованим 4-м блоком, неможливо.

Ситуація контрольована, але залишається напруженою.

Директор ЧАЕС Валерій Сейд: На станції є запас продуктів. Але у свободі люди обмежені- Події

Директор ЧАЕС Валерій Сейд: На станції є запас продуктів. Але у свободі люди обмежені- Події

Директор Чорнобильської атомної станції Валерій Сейд. Фото: facebook.com/solarchernobyl

Самоселів вивезти не встигли

Про те, як живе зона відчуження, інформації дуже мало, оскільки зв’язку немає. Вахтовиків, які заїхали на тамтешні виробництва, теж ніхто не змінив, усі роботи, які можна зупинити, зупинено.

Із Чорнобилем не вдалося зв’язатися. За уривчастими даними з різних джерел: було займання трави на Лелеві. ДСНС виїжджали. Іншої інформації поки що немає. По ЧАЕС – виставляв раніше. У кого якісь новини — пишіть у коментах. Усім терпіння та надії. Ні війні! Все буде Україна!

– написав адміністратор групи «Чорнобиль із перших вуст» у Фейсбуці.

У Міжнародній радіоекологічній лабораторії, що у місті Славутич, не змогли нічого додати.

— Новини про життя зони шукаємо в інтернеті і нічого не знаходимо. Наша робота також фактично зупинена, — сказав співробітник лабораторії Сергій Гащак. – У Славутичі наразі тихо, але місто ізольоване. Є світло, тепло, і це вже добре.

Напад на зону відчуження був раптовим, евакуацію самоселів не встигли організувати, тому всі залишаються на своїх місцях, намагаючись вижити у нових реаліях.

– За моєю інформацією, співробітники зони відчуження, як і раніше, намагаються допомагати самоселам, – поділився із «КП» в Україні» учасник ліквідації аварії на ЧАЕС еколог Сергій Мирний.

Чорнобильський біосферний заповідник також зупинив свою роботу – це що стосується людей. Тварини продовжують жити вільним життям. Як вони перенесли війну, зможуть розповісти фотопастки, залишені в заповідних лісах.

Джерело