Українців попередили про нові схеми шахраїв під час війни: що потрібно знати- Події

Українців попередили про нові схеми шахраїв під час війни: що потрібно знати- Події

Фото: pixabay.com

У Національному банку попереджають громадян про те, що шахраї діють навіть у воєнний час. Аферисти, що швидко адаптувалися до нових обставин і придумали нові злочинні схеми. Про це повідомляє прес-служба НБУ у Телеграмі.

— Під виглядом евакуаційних перевезень громадян шахраї просять передоплату на картку, проте взяті на себе зобов’язання не виконують і просто зникають. Тому, щоб уникнути подібного шахрайства, краще купувати квитки на потяги чи автобуси лише на офіційних онлайн-ресурсах. У разі перевезень приватними авто незнайомими особами потрібно наполягати на передоплаті готівкою в момент відправлення та не перераховувати їм кошти авансом, — зазначають у НБУ.

Ще один новий вид шахрайства – розміщення фейкових оголошень про готовність здати в оренду переселенцям квартири у безпечних регіонах та просять внести передоплату на картку, а після отримання коштів відключають відповідний номер.

— У таких випадках слід намагатись перевірити таких «надавачів послуг» декількома способами. Якщо у місті, де ви плануєте винайняти житло, у вас є знайомі, попросіть особисто перевірити житло за адресою та по можливості ознайомитися з орендодавцями. Крім того, спробуйте «забронювати» квартиру з обіцянкою перевести кошти найближчим часом, а потім зателефонувати з цим же проханням із різних номерів. Якщо вам навіть не згадають у розмові, що вони вже мають «броню», велика ймовірність, що це шахраї, — зазначають у НБУ.

Також шахраї дають фейкові оголошення зі збирання грошей на лікування дітей, які нібито постраждали від військової агресії. Відомі випадки, коли шахраї знаходять фото постраждалих людей в Інтернеті та збирають гроші на допомогу постраждалим. Створюють фішингові (шахрайські) сайти, подібні до сайтів справжніх благодійних фондів, де нібито можна перевести кошти на підтримку Збройних сил України. Через фішингові сайти шахраї викрадають гроші, паролі, секретні карткові реквізити та персональні дані. Сайти візуально схожі на сайти справжніх благодійних фондів, але вирізняються адресою сайту.

Національний банк зазначає, що треба допомагати армії та українцям, які постраждали від російської агресії, але використовувати надійні благодійні фонди та перевіряти на їхніх офіційних інтернет-ресурсах наявність звітів про використання коштів.

Джерело